vestnik

Magajnejeva: Cepljenje nas navdaja z optimizmom. Prispela nova pošiljka cepiva, namenjena zdravstvenim delavcem

A. N.R.R., 4. 1. 2021
Posnetek zaslona
Marija Magajne
Aktualno

Aktualno stanje glede bolezni covid-19 sta na prvi novinarski konferenci v novem letu predstavila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne ter vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo skupno opravljenih 2671 testiranj, na katerem je bilo potrjenih 744 okužb. Glede na 14-dnevno incidenco je najslabše v Posavski regiji, ki ima še vedno 1666 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjem 14-dnevnem obdobju, v Pomurju, kjer smo na pred pred zadnjem mestu, jih imamo 1209.

Podrobneje sta predstavila brezplačno hitro testiranje, ki se izvaja v številnih zdravstvenih domovih, ki ga danes množičneje opravljajo zaposleni v šolah in zavodih za učence s posebnimi potrebami, saj se ti jutri vračajo v šolske klopi.

murska-sobota, zdrastveni-dom, testiranje-na-hagt, Brezplačno testiranje na korona virus
Jure Zauneker
Brezplačno testiranje na korona virus.

Število obolelih noče popustiti

Državna sekretarka Marija Magajne je še poudarila, da število obolelih pri nas noče popustiti, eden tistih ukrepov, ki lahko pripomorejo k zmanjševanju, pa je hitro testiranje, ki se izvaja v zdravstvenih domovih in na različnih mestih v lokalni skupnosti. Kot pomembno je izpostavila, da je v primeru pozitivnega testa pozitivnost skoraj gotova, pri negativnem testu pa obstaja možnost lažne negativnosti. Test pokaže rezultat, ko je bil odvzet, kasneje pa smo že lahko bili v stiku s pozitivnimi osebami.

Dodala je še, da bi lahko z večjim obsegom testiranja v naslednjih dnevnih in tednih nekatere dejavnosti odpirali, še posebno šole.

cepljenje
Aleš Cipot
Cepljenje se ta teden nadaljuje.

"Cepljenje nas lahko navdaja z optimizmom"

Kot tisto, kar nas navdaja z optimizmom pa je izpostavila cepljenje, ki se je pričelo v minulih dneh. Povedala je, da so prve odmerke cepiva porabili v DSO-jih in za najbolj izpostavljene zdravstvene delavce, danes je prispela že druga pošiljka, novih 16.575 odmerkov, predvsem za zaposlene v zdravstvu. Naslednja pošiljka v prihodnjem tednu bo namenjena starejšim iz splošne populacije in kroničnim bolnikom. Osebne zdravnike so pozvali, da zberejo podatke o cepljenju za to najbolj ogroženo skupino prebivalcev. Razložila je, da bodo cepljeni najprej starejši od 80 let, potem starejši od 70 in nato še nad 60 let, osebni zdravniki pa bodo glede na zdravstveno stanje njihovih pacientov ocenili in odločili, kdo izmed kroničnih bolnikov je v rizični skupini in ima pri cepljenju prednost.

koronavirus novinarska testi marija-magajne