vestnik

Pri Rimski čardi bo lahko nastalo novo zdravilišče

Rok Šavel, 30. 3. 2023
Jure Zauneker
Projekt je občina Moravske Toplice pred leti potegnila iz predala in leta 2021 opravila preizkus vrtine in hidrološke raziskave, ki so pokazale, da tamkajšnja voda ima potencial za zdraviliško dejavnost.
Aktualno

Na mizi je osnutek uredbe o koncesiji za rabo termalne vode pri Rimski čardi, na kar čakajo v občini Moravske Toplice že od lanskega januarja.

Po lanskem januarju, ko je gospodarska družba Rimska Čarda, ki jo je ustanovila moravskotopliška občina za pridobitev koncesije, vložila pobudo na ministrstvo, se zdaj očitno zadeve vendarle premikajo. Na portalu E-demokracija je namreč objavljen osnutek uredbe o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2/61 za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski Čardi.


Koncesija se bo podelila za rabo termalne vode za dejavnosti bazenskega kopališča in za obdobje 30 let, uredba pa ureja še obseg in območje koncesije, pogoje za pridobitev koncesije, obveznosti koncesionarja, plačilo za koncesijo, vsebino koncesijske pogodbe in nadzor nad izvajanjem koncesije.

PREBERITE ŠE: 

Rimska čarda bo na koncesijo čakala še več kot pol leta


Ne bo črpanja iz najbolj obremenjenega vodonosnika


Kot je pojasnjeno v obrazložitvi osnutka uredbe, se vrtina pri Rimski čardi nahaja na območju vodnega telesa podmezne vode Goričko in zajema iz tretjega vodonosnika. Glavni vodonosnik je v obravnavanem primeru lokalni geotermalni vodonosnik v Lendavski formaciji, ki predstavlja hidravlično izolirano in neekonomično ležišče ogljikovodikov.

Vrtina je približno tri kilometre oddaljena od najbližje vrtine s podeljeno koncesijo za rabo t.i. »črne vode« - vrtina Mt-8g/05 (gre za vrtino v Termah Vivat), kjer ni opaziti slabšanja stanja tega lokalnega vodonosnika. Kot dodajajo na ministrstvu za naravne vire in prostor, vrtina pri Rimski čardi ne črpa termalne vode iz regionalno najbolj obremenjenega in čezmejnega geotermalnega Mursko-Zalskega bazena, ki se nahaja v Murski formaciji.

Uredba o načrtu upravljanja voda namreč za vodni območji Donave in Jadranskega morja določa, da se vodne pravice za rabo vode za izkoriščanje termalne in termomineralne vode v Mursko-Zalskem in Krško-Brežiškem bazenu lahko podelijo na podlagi ugotovitve, da trend gladine termalne vode v vodonosnikih določenih vodnih teles ni več padajoč. V skladu s strokovnim mnenjem Geološkega zavoda Slovenije največja dovoljena skupna letna količina rabe termalne vode iz vrtine pri Rimski čardi znaša 113.530 kubičnih metrov na leto, največji dovoljeni trenutni pretok vode ap je 6,4 litre na sekundo ob temperaturi vode 59,3 stopinje Celzija.


Pomembno sporočilo za izkoriščanje geotermije v Pomurju


Osnutek uredbe o koncesiji je sicer še v pripravi znotraj ministrstva, do 14. aprila pa je nanj možno oddati pripombo ali komentar. Po sprejemu na vladi sledi še formalni javni razpis, ki mora trajati najmanj 30 dni od dneva objave, na katerega se mora družba Rimska Čarda prijaviti. Kot smo že poročali, bo vodenje družbe v kratkem od Franca Gönca prevzel Štefan Kodila, sicer svetnik v občinskem svetu občine Moravske Toplice.

Da bo Rimski Čardi podeljena koncesija, je v luči bojev pomurskih uporabnikov geotermalne energije za povečanje dovoljenih količin črpanja pomemben podatek, ravno tako pa je to pozitiven signal za moravskotopliško občino, ki si nadeja, da bo ob pridobitvi koncesije lahko našla investitorja, ki bi na tamkajšnjem območju razvijal zdraviliško dejavnost.

rimska-čarda koncesija vlada-rs ministrstvo-za-naravne-vire-in-prostor občina-moravske-toplice