Krušna peč je sicer sezidana z domačo opeko in kar primerna za peko kulinaričnih dobrot. V Banovcih in v drugih krajih v Prlekiji so krušne peči danes prava redkost, a prleške babice so vešče peke, saj so še pred leti iz domačih sestavin pripravljale jedi za različne priložnosti, za kmečke praznike in druge slovesnosti. Da pa jedi ne bi šle povsem v pozabo, v vasi Banovci skrbijo gospodinje iz Banovcev, ki se večkrat zberejo v priročni kuhinji z zidano krušno pečjo na Slavičevi domačiji, ki prostore vsem na široko odpre.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuNa razgovoru so jo spraševali o družini, zagovornik ugotovil diskriminacijo
Prepovedano je zahtevati podatke o družinskem oziroma zakonskem stanu, nosečnosti, načrtovanju družine.
Daniel se poleg kmetovanja ukvarja še z gasilstvom – je aktiven gasilec gasilskega društva Banovci, kjer rad priskoči na pomoč. Vešč pa je tudi peke kruha, ki ga peče za domače potrebe. Tako so se pri Danielu Slaviču zbrale gospodinje, podporne članice gasilskega društva Banovci. Za gasilsko slavje ob prevzemu gasilskega prapora PGD Banovci so gasilcem priskočile na pomoč in spekle 70 ajdovih krapcev in 25 kolačev kruha. Vse sestavine za peko so bile domače.
Ob tem so najprej v krušni peči primerno zakurile, nato so začele pripravljati ajdove krapce, pri čemer so najprej iz ajdove moke zamesile ajdovo testo, ga razvaljale, nanj so potresle domačo skuto in dale krapce peč v domačo krušno peč. Za peko kruha pa so prav tako rabile rženo moko, ki so jo zmleli v Babičevem mlinu v Veržeju, dodale so kvas, sol in vodo. Kruh je nekaj časa vzhajal, nato pa so ga dale peč v krušno peč. Pečene krapce in kruh so iz vroče peči vzele z lesenim loparjem. Vsi, ki so poskusili jedi, so jih pohvalili.