vestnik

Kaj je ugotovila finančna uprava v nadzorih uporabe goriva za kmetijstvo?

Vestnik.si, 3. 3. 2023
J. K.
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Finančna uprava Republike Slovenije je sporočila, da v dosedanjih nadzorih v cestnem prometu niso ugotovili zlorab upravičencev do takojšnjega nakupa označenega goriva za kmetijstvo po nižji ceni.

Letos sprejeta novela Zakona o trošarinah omogoča, da se lahko za kmetijstvo uporablja označeno gorivo za kmetijstvo z nižjo trošarino, kar pomeni, da lahko kmetje z zadostno količino površin od letos na bencinskih črpalkah kupijo in v kmetijski mehanizaciji uporabljajo cenejše označeno gorivo za kmetijstvo namesto dražjega neoznačenega običajnega dizelskega goriva. 

Označeno gorivo za kmetijstvo se sicer še vedno ne sme uporabljati v vozilih, ki ne spadajo med kmetijsko mehanizacijo, zato je finančna uprava, ki je pristojna za kontrolo tega področja, analizirala podatke izvedenega nadzora za namensko uporabo pogonskih goriv. 

V 116 izvedenih nadzorih pri upravičencih do nakupa omenjenega goriva je bila ugotovljena le ena kršitev, ko se gorivo ni uporabljalo za kmetijsko mehanizacijo. Delež odkritih nepravilnosti v primerjavi s preteklimi leti tako ni porasel, saj je bil delež kršiteljev tudi pri običajni kontroli uporabe označenega goriva na cestah - tako pri gorivu za kmetijstvo ali običajnem kurilnem olju - primerljiv s preteklimi leti in je znašal 5,2 odstotka. 

Predvidena globa v primeru kršitev sicer znaša za posameznika med 400 in 5000 evri.

kmetijsko-gorivo nadzor