vestnik

Pri zdravstvenem domu v Murski Soboti se obeta nov parkirni režim. Naslednji teden pričetek del

Vestnik, 21. 5. 2021
Nataša Juhnov
Rekonstrukcija parkirišča je predvidena tako, da se izvede nova dovozna cesta za parkirna mesta, ki bodo sedaj pod kotom 45 stopinj.
Aktualno

Iz Mestne občine Murska Sobota obveščajo, da se bo prihodnji teden začela gradnja kolesarske steze na Ciril Metodovi ulici, istočasno pa bo na Grajski ulici pred zdravstvenim domom potekala rekonstrukcija kolesarske steze s pločnikom in parkirišči. Obnovljeni bodo tudi spremljajoči komunalni vodi. Zaključek gradbenih del je predviden do konca julija.

Na občini pravijo, da je območje ureditve prometno zelo obremenjeno in ena od črnih točk za kolesarje v mestnem središču. "Kolesarji iz zahodne smeri Ciril Metodove ulice imajo del kolesarske poti urejene, v neposredni bližini mestnega parka pa so utesnjeni v združenem prometu z motornimi vozili in več križišči na zelo majhnem območju. Obstoječa parkirišča pred zdravstvenim domom s pravokotnim parkiranjem glede na cestišče niso varna za promet, poleg tega pa prednji deli vozil, ki posegajo v pločnik, omejujejo varno in udobno pot peščev in kolesarjev," pojasnjujejo. 

Z rekonstrukcijo pločnika in parkirišč pred zdravstvenim domom želijo umiriti promet, uporabnikom pa omogočiti varno izstopanje iz avtomobilov. Vrednost investicije znaša 256 tisoč evrov, do slabih 96 tisoč bo sofinanciral Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad. 

44da0f2d6b81352c0f637cdbd9a37d26
Nataša Juhnov
Prihodnji teden se bo začela izgradnja kolesarske steze na Ciril Metodovi ulici, istočasno pa bo na Grajski ulici pred zdravstvenim domom potekala rekonstrukcija kolesarske steze s pločnikom in parkirišči.

Kakšna bo nova ureditev?

Rekonstrukcija parkirišča je predvidena tako, da se izvede nova dovozna cesta za parkirna mesta, ki bodo sedaj pod kotom 45 stopinj, dostop na parkirišče bo z nove dovozne ceste. "Dovozna cesta, ki  se bo začela na vzhodu (pred dispanzerjem za otroke) bo enosmerna in se bo zaključila na zahodu pred priključkom na Kopališko ulico," opisujejo.

Z ureditvijo kolesarskih stez s pločniki pa želijo v občini prispevati k razvoju trajnostne mobilnosti v Murski Soboti ter povečati prometno varnost za najšibkejše udeležence v prometu, obenem pa vplivati tudi na izboljšanje kakovosti zraka.  

Parkiranje pri zdravstvenem domu bo v času gradnje možno na parkirišču v tako imenovanem otoku, dostopni poti do gradu in na Kopališki ulici. "Uporabnike motornih vozil prosimo za strpnost v času gradnje ter uporabo parkirnih mest v okolici. Dostop do zdravstvenega doma za pešce in kolesarje bo urejen s prometno zaporo," še dodajajo.

mestna-občina-murska-sobota zdravstveni-dom parkirišče kolesarske-poti