vestnik

Priča smo pogrebu gotovine

Zvone Štor, 13. 6. 2018
Arhiv Mbills
Jerica Urbančič, vodja marketinga pri podjetju mBills
Aktualno

Smo na pragu ene največjih revolucij tega tisočletja. Uporaba e-denarnic pomeni konec poslovanja z gotovino. Denar, kot je bil v uporabi skoraj 6000 let, postaja zgodovina.

To, kar nekateri napovedujejo že več kot desetletje, se zdaj dogaja: mobilni telefon nadomešča denarnico, postaja plačilno sredstvo. Milenijci (mladi, rojeni po letu 2000) nimajo težav s tem, da so brez fizičnega denarja v žepu. Njim je plačevanje z mobilnim telefonom bolj normalno kakor plačevanje z gotovino. V dobi e-denarnic je poslovanje z denarjem povsem drugačno.

Prednosti mobilne denarnice

Zamislite si, da greste z družbo na pijačo, na koncu pa si razdelite stroške. Potrebujete le digitalno denarnico in telefonsko številko tistega, ki mu nakazujete. Nič več iskanja drobiža, nič več skrbi, koliko denarja imate s sabo, nič težav z valutami... Še celo tistemu, ki nima mobilne denarnice, lahko nakažete denar (dobi neke vrste vrednostni SMS), ki se spremeni v pravi denar, ko si naloži aplikacijo mBills. Če se ob registraciji poveže še s svojim bančnim računom, lahko koristi sredstva, ki jih ima na voljo pri svoji banki (deluje z vsemi bankami in z vsemi operaterji). Ob tem upoštevajte, da so transakcije med uporabniki brezplačne (razen plačevanja položnic, kjer je provizija 25 centov, ter provizije pri nalaganju in izplačilih denarja - podobno kot pri bankomatih, a ceneje kot pri mnogih bankah).


"Aplikacija mBills je mobilna denarnica, ki uporabnikom omogoča plačevanje z mobilnim telefonom 24/7/365 v realnem času. Trenutno omogoča naslednje funkcionalnosti: mBills AIR (nakazovanje denarja na telefonsko številko), mBills GO (plačevanje v trgovinah), mBills SCAN (plačevanje s slikanjem računov), mBills WEB (spletno plačevanje), mBills IN-APP (plačevanje v mobilnih aplikacijah), mBills TOUCH (plačevanje položnic), mBills QR (plačilo s slikanjem QR-kode), plačila na avtomatih," razloži Jerica Urbančič, vodja marketinga pri mladem in ambicioznem slovenskem start-up podjetju MBills, katerega večinski lastnik je od lanskega decembra Petrol.


Za mBills lahko rečemo, da je v marsičem boljši od veliko bolj renomiranih rešitev, ki jih ponujajo PayPal, Square, Venmo in drugi. Slovenska rešitev je trenutno med najboljšimi v Evropi. "Tehnološko gledano, so rešitve, ki jih imamo v Sloveniji, povsem v skladu in primerljive s trendi po Evropi in svetu. Smo pa v Sloveniji nekoliko počasnejši pri posvajanju tehnoloških rešitev za mobilno plačevanje kot na primer na Danskem (Mobile Pay), v Ameriki (Amazon GO) ali na Kitajskem," dodaja Urbančičeva.

Z gotovino še 80 odstotkov plačil

Ključna sprememba za razvoj e-denarnic se je zgodila 13. januarja letos, ko je v EU začela veljati direktiva o plačilnih storitvah (PSD2). Namen direktive je odpreti dostop do hermetično zaprtih, zastarelih in okornih bančnih sistemov (nekateri sistemi so stari tudi po 40 let in več). Bankam to seveda ni všeč, saj so do zdaj imele monopol nad finančnimi storitvami, se pa zaradi PSD2 obeta razcvet finančnih tehnoloških rešitev. "Direktiva med drugim zahteva ločitev infrastrukturnega dela in storitev, kar pomeni, da bodo banke morale plačila z računov svojih komitentov omogočiti tudi zunanjim ponudnikom plačilnih storitev. V praksi se je do zdaj podobna ločitev že zgodila na trgu električne energije industrije in telekomunikacij. Glavni cilji PSD2 so izboljšanje učinkovitosti evropskega trga plačil, izboljšanje varnosti plačil, zaščita potrošnikov, enotnost pogojev delovanja ponudnikov plačilnih storitev ter cenovno ugodnejše plačilne storitve," je pojasnila Urbančičeva.


Podjetje MBILLS ima dovoljenje Banke Slovenije za izdajanje e-denarja in opravljanje plačilnih storitev, ki se ga lahko notificira in uporabi tudi v drugih članicah Evropske unije. Kmalu se nameravajo širiti v tujino. Najverjetneje bo to Hrvaška, saj ima Petrol tam že nekaj poslovalnic. Trenutno je mogoče z mBills plačevati na več kot 1000 prodajnih mestih po Sloveniji (tudi gorivo lahko natočite na vseh Petrolovih črpalkah ali naročite hrano na eHrana.si), na nekaterih mestih lahko celo položite in dvignete denar - vse to, kar počnete na bankah.
Posebno zanimiv je mBills kot rešitev za spletne nakupe, možno pa je tudi vključevanje v mobilne aplikacije - mBills je tudi mobilna platforma za razvijalce.

"Naša rešitev plačevanja je na voljo vsem vrstam podjetij - tako branjevkam na tržnici kot velikim trgovskim verigam. In seveda vsem vmes: taksistom, podjetjem, ki se ukvarjajo s storitvenimi dejavnostmi in gostinstvom, podjetjem, ki izdajajo mesečne položnice oziroma e-račune, tistim, ki imajo verige avtomatov kakršnekoli vrste, spletnim trgovinam, ponudnikom in razvijalcem mobilnih aplikacij in drugim. Podjetja, ki bi želela sprejemati plačila z mBills, se preprosto registrirajo na naši spletni strani in v manj kot minuti že lahko poslujejo," je optimistična Urbančičeva. Za konec podatek, da Slovenci kar 80 odstotkov plačil še vedno opravimo z gotovino. Zdaj imamo priložnost, da iz prazgodovine skočimo v prihodnost.