vestnik

Pričela se je delitev milijonov za razvoj Pomurja

Rok Šavel, 16. 1. 2024
RC MS
Prvi mož razvojnega sveta Tadej Ružič je po potrditvi Dogovora za razvoj regije podpisal dokument, ki predstavlja pričetek izvajanja enega pomembnejših finančnih mehanizmov za regionalni razvoj.
Aktualno

Tadej Ružič, predsednik Razvojnega sveta Pomurske regije, je podpisal Dogovor za razvoj Pomurske razvojne regije.

V nosilni regionalni razvojni agenciji - Razvojnem centru Murska Sobota - so sporočili, da je prišlo do podpisa dogovora za razvoj regije, s čimer smo v regiji uradno začeli z uresničevanjem razvojnih pobud v aktualnem programskem obdobju kohezijske politike. Prvi regijski projekt, ki je našel mesto v dogovoru, je projekt "Podjetno nad izzive v Pomurski regiji - PONI POMURJE", ki se bo izvajal v naslednjih petih letih, skupna vrednost projekta pa znaša dobrih 1,5 milijona evrov. Prva skupina udeležencev prične s 4 -mesečnim podjetniškim usposabljanjem že v mesecu februarju. Dogovor za razvoj Pomurske razvojne regije sta soglasno podprla oba regijska organa: Razvojni svet Pomurske regije in Svet Pomurske razvojne regije.

Ostale vsebine, ki se bodo uresničevale skozi dopolnitve dogovora za razvoj regije in bodo prav tako sofinancirane s sredstvi evropske kohezijske politike, so podjetniški inkubatorji, odvajanje in čiščenje odpadne vode, zagotavljanje pitne vode, zelena infrastruktura, regijski centri mobilnosti in zagotavljanje povezljivosti kolesarske infrastrukture na državni ravni. Upravičenci so pomurske občine in RRA (regijski center mobilnosti). Prva dopolnitev dogovora se s strani ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj pričakuje v kratkem. Pomurje ima sicer za projekte iz dogovora za razvoj regij v tem programskem obdobju, 2021-2027, na razpolago dobrih 40 milijonov evrov, od skupaj 298 milijonov evrov namenjenih Vzhodni kohezijski regiji. Zahodna kohezijska regija bo upravičena do 160 milijonov evrov.

V preteklem programskem obdobju, ki se je zaključilo konec lanskega leta, je bilo v DRR vključenih 16 regijskih projektov. Gre za sedem poslovnih con, šest kolesarskih povezav v skupni dolžini 22 kilometrov, nadgradnja vodovodnega sistema B in C, s čimer se je dodatno zagotovila boljša oskrba s pitno vodo za skoraj 14 tisoč prebivalcev ter za projekt podpornega okolja "Podjetno nad izzive - PONI", v okviru katerega je bilo usposobljenih 80 udeležencev programa. Med njimi je 25 postalo samostojnih podjetnikov, sedem udeležencev pa deluje v okviru drugih oblik dela, kot so osebno dopolnilno delo, zavod, ali nosilec kmetijske dejavnosti.


Kot so poudarili v RC MS, Dogovor za razvoj Pomurske razvojne regije predstavlja temelj za trajnostno rast in napredek ter prinaša nove priložnosti za razvoj in blaginjo regije. "S skupnimi prizadevanji in sodelovanjem bomo skupaj ustvarjali boljšo prihodnost za vse prebivalke in prebivalce Pomurja," napovedujejo v nosilni regionalni razvojni agenciji.

dogovor-za-razvoj-regije razvojni-center-murska-sobota evropska-sredstva regionalni-razvoj tadej-ružič