vestnik

Pričenja se Fronta, v 18 plesnih delih bo sodelovalo okoli sto plesalcev

M. Ha., 27. 8. 2024
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred začetkom 19. festivala sodobnega plesa Fronta.
Aktualno

Letošnji moto festivala je Ne agresija, radovednost širi obzorja

Pred vrati je 19. izvedba festivala sodobnega plesa Fronta v Murski Soboti. Letošnji štiridnevni program so na tiskovni konferenci predstavili Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, Mattia Cason, član En-Knap Group, plesalec in soustvarjalec predstave Gran Bolero, Polonca Györek iz ZKTŠ, Robert Titan Felix, direktor Mikka, in Staša Prah, članica festivalske ekipe. Festival bo potekal med 28. in 31. avgustom in prinaša 18 plesnih del, dve delavnici in pogovore z gostujočimi umetniki, sodelovalo bo okrog 100 plesalcev. V sredo bo ob 20. uri v Gledališču Park na sporedu koprodukcija plesne skupine En-Knap iz Ljubljane in Zagrebškega plesnega ansambla z naslovom Gran Bolero, pod katero se podpisuje španski koreograf Jesus Rubio Gama. V četrtek si bo ob 18. uri v Trubarjevem drevoredu najprej mogoče ogledati izbor sedmih miniatur z mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev Opus1, sledil bo pogovor z ustvarjalci. Zvečer ob 20. uri sledi v Gledališču Park še druga celovečerna predstava, belgijsko-madžarska koprodukcija Ageless Generation v koreografiji Antona Lachkyja, ki ji bo prav tako sledil pogovor z ustvarjalci. V petek ob 17. uri bo v Trubarjevem drevoredu in v okolici soboškega gradu poseben dogodek z naslovom Odprto mesto III, v katerem se bodo predstavili avtorji iz šestih držav.

fronta, sodobni-ples, 19
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred začetkom 19. festivala sodobnega plesa Fronta.

Zadnji dan, v soboto ob 18. uri bo v Trubarjevem drevoredu predstavitev Laboratorija plesne komunikacije (Dance Communication Lab) v okviru plesne mreže Beyond Fronta, ki je izšla iz prizadevanj festivala Fronta za sodelovanje v širšem mednarodnem prostoru. Plesalci iz Madžarske, Poljske, Švedske, Hrvaške, Romunije in Slovenije bodo ustvarjali pod vodstvom slovenske koreografinje Andreje Rauch. Festival se bo sklenil v Gledališču Park ob 20. uri, ko bodo nastopili izbrani korejski avtorji s Seulskega mednarodnega koreografskega festivala.

fronta, sodobni-ples, 19
Maja Hajdinjak
Tiskovna konferenca pred začetkom 19. festivala sodobnega plesa Fronta.

Letošnji moto festivala je Ne agresija, radovednost širi obzorja. "Na lanskem festivalu se je zgodil neljubi dogodek, ko je mladega publicista napadla skupina lokalnih nasilnežev, ki so tisti večer že storili en prekršek. Zdi se nam pomembno zmeraj znova opozarjati na to, da posamezni incidenti niso osamljen primer in da je prisotnost agresije v družbi prevelika in vseprisotna," je dejal Matjaž Farič, ki je ob robu tiskovne konference namignil še na namero uvedbe plesnega abonmaja v prihodnosti, ki bi povezal predstave po Sloveniji.
fronta sodobni-ples 19.-fronta tiskovka