vestnik

Prihaja aprilski sejemski trojček

T. M., 2. 4. 2019
Nataša Juhnov
Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec (v ospredju), Vesna Dajčman in Andrej Slogovič.
Aktualno

Mednarodni sejmi Lov, Ribolov in Naturo bodo aprila odprli letošnjo sejemsko sezono. 

Med 12. in 14. aprilom bo na sejmišču v Gornji Radgoni sejemski trojček. Poleg mednarodnih sejmov lovstva in ribištva bo tam tudi sejem zelenega turizma in bivanja Naturo. Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je ob predstavitvi vsebin sejmov poudaril, da je bil v preteklih desetletjih razvoj narejen na račun škode v naravi, to pa se nam po njegovih besedah danes vrača kot bumerang v obliki klimatskih sprememb, ogroženosti živalskih in rastlinskih vrst ter onesnaženosti vodnih virov in zraka. »Zato je danes še toliko bolj pomembno, da ob novih tehnologijah in napredku na vseh področjih opozarjamo na pasti ter stranpoti enostranskega razvoja in globalizacije.«



Na sejmu si bo tako možno po besedah projektnega vodje Andreja Slogoviča med drugim ogledati bogato predstavitev lovskega orožja priznanih znamk. Kot pravi, bodo letos predstavniki proizvajalcev izdelke predstavljali neposredno in ne preko posrednikov, kar po njegovem mnenju pomeni, da je sejem na pravi poti. Razstavni program bodo obogatile tudi kinološke predstavitve lovskih psov s komentarji.

a3e9d362900c660cc19e49e7a97584a7
Nataša Juhnov
Sejem bo poleg rastavnih aktivnosti ponudil tudi številne druge zanimivosti, med drugim kinološke predstavitve lovskih psov.

Prihajajo risi

Direktor strokovne službe Lovske zveze Slovenije Srečko Žerjav je povedal, da želijo na sejmu predstaviti tudi založniško dejavnost zveze. »Že 45 let izdajamo knjige v Zlatorogovi knjižnici in smo edina zveza s tovrstno dejavnostjo.«


Najverjetneje bo prav na dan otvoritve sejma prispel v Slovenijo prvi od desetih risov, ki jih bodo izpustili v naravo, trenutno je v karanteni v Romuniji.

d01d31c144cda2c168c358e5b12371ac
Nataša Juhnov
Direktor strokovne službe Lovske zveze Slovenije Srečko Žerjav

Risa so v Sloveniji sicer v začetku prejšnjega stoletja iztrebili, saj je bil takrat, kot pravi Žerjav, po mnenju lovcev, kmetov in javnosti smatran kot neprimeren za okolje. Medtem je prišlo pri ljudeh do sprememb pri razumevanju narave, zaradi česar so leta 1973 iz Slovaške ponovno pripeljali in naselili šest risov, kar pa je bilo zaradi premajhne genetske pestrosti premalo za uspešno ponovno naselitev risa v Sloveniji, zaradi česar je risja populacija v Sloveniji vnovič na robu izumrtja.

21583752002ff2269a1c1d669b12806b
Zoo
Na dan otvoritev sejma bo v Slovenijo prispel prvi od desetih risov, ki jih bodo kmalu izpustili v naravo.

Na sejmih Lov in Ribolov, ki bosta že enajstič v Gornji Radgoni, bo sodelovalo 160 razstavljavcev iz 12 držav, na 5. sejmu Naturo pa bo sodelovalo 135 razstavljavcev iz štirih držav.
Po besedah projektne vodje Vesne Dajčman se bo na letošnjem Naturu še posebej angažirala Pomurska turistična zveza, ki pripravlja največjo predstavitev doslej, saj je k predstavitvi v okviru projekta Visit Pomurje pritegnila več kot 40 turističnih ponudnikov iz regije.

Pomurski sejem