vestnik

Prihaja pust, pazite, s kakšnimi ličili boste ličili sebe ali otroke

V. T., 6. 2. 2020
Dani Mauko
Pust. Slika je simbolična.
Aktualno

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da večina pustnih ličil vsebuje zdravju škodljive sestavine.

Ličenje je pri pustu, obvezni del maske, a tudi pri pustnih ličilih obstaja boljša in slabša izbira. Mednarodni institut za potrošniške raziskave je vzel pod drobnogled recimo osem izdelkov in med temi ni našel niti enega, ki ne bi vseboval zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Nasprotno, večina jih vsebuje več neželenih kemikalij, ki so še posebej problematične za mlajše otroke.

Tudi, če je na izdelku napisano, da je izdelek hipoalergen, to še ne pomeni, da je varen in da otroku ne bo povzročil alergije. Za izraz »hipoalergeno« namreč ni dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je ta izraz napisan na embalaži.

Omenjeni mednarodni inštitut, katerega izsledke navaja slovenska zveza potrošnikov, primerjalno ocenjevanje izdelkov pa je sofinanciralo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je iskal predvsem mineralna olja in okolju nevarne kemikalije.

30b9e018b5446b10714bb6c5a5e40224
Dani Mauko
Pust. Slika je simbolična.

Ličila so namreč lahko na osnovi olja ali vode; vodna je lažje nanašati in odstranjevati, a so manj intenzivna in obstojna, olja pa so intenzivnejših barv in bolj obstojna, a jih je težje odstraniti. Prav ta praviloma vsebujejo tudi mineralna olja, ki – če niso dovolj prečiščena – lahko vsebujejo rakotvorna aromatična mineralna olja.

553a9f2f65b592fc3f05a565c8fa90b9
Dani Mauko
Pust. Slika je simbolična.

Zveza potrošnikov Slovenije tako svetuje, da se izogibamo ličilom, ki vsebujejo mineralna olja; še posebej, če jih nanašamo na ustnice. Na INCI seznamu, to je seznam sestavin, ki je naveden na prav vsakem kozmetičnem izdelku, so te sestavine navedene pod naslednjimi imeni: Cera Microcristallina , Ceresin , Microcrystaline Wax , Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum ali Vaseline. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, saj sodijo med pogoste alergene, med njimi so pogosto limonene, linalool ali citronellol.

Če imate doma še ličila od lanskega pusta, preverite rok uporabe. Nikakor ličil ne uporabljajte, če imajo čuden vonj ali ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega.

pust pustna-ličila zveza-potrošnikov-slovenije mednarodni-inštitut-za-potrošniške-raziskave