vestnik

Prihodnji teden stavka na upravnih enotah, na soboški in radgonski že razglašena. Katere storitve bodo izvajali?

Vestnik.si, STA, 25. 1. 2024
Vanesa Jaušovec
Upravna enota
Aktualno

Stavko za zadnje tri januarske dni je več upravnih enot napovedalo v začetku meseca.

Med 29. in 31. januarjem bodo zaposleni na Upravni enoti Murska Sobota in Gornja Radgona stavkali.

Kot pravijo, se bodo stranke za čas stavke lahko posluževale le najnujnejših storitev, katerih neizvajanje bi ogrozilo življenja, premoženje in zdravje ljudi, ali zaradi katerih bi nastala druga nepopravljiva škoda. 

Iz UE Gornja Radgona so sporočili še, da bo v času stavke zaprt Krajevni urad Sveti Jurij ob Ščavnici. 

Po Sloveniji naj bi stavka sicer potekala na 36 enotah. V teh dneh se je predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk sestal s predstavniki ministrstva za javno upravo. Kot je dejal, jim je državni sekretar Jure Trbič zagrozil, da stavka ne bo plačana, kar je Verk ocenil kot slabo popotnico za kakršna koli nadaljnja pogajanja. Čeprav predvideva, da se bodo v naslednjih dneh najverjetneje še sestali, pa meni, da stavka kljub temu najverjetneje bo, glede na to, da vlada vztraja, da denarja ni in da tudi ne bo nobenih ločenih pogajanj.


Pojasnil je, da bi jim za preklic stavke vladna stran morala nekaj ponuditi, pri čemer je izpostavil, da so se v drugih delih javnega sektorja večinoma že dogovorili in poiskali rešitve za najslabše plačane in jim zagotovili plačilo nad minimalno plačo. Referent na upravni enoti pa je, ko začne z delom, uvrščen štiri plačne razrede pod minimalno plačo. Verk je poudaril, da so upravne enota najslabše plačan sistem v državni upravi. Njihova zahteva pa je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Kot je dejal, ne gre za velik strošek, če primerjamo z "razmetavanjem denarja za računalnike" in "slavnim zaslužkarskim nakupom podrtije na Litijski cesti".

Predlog vladne strani, da bi počakali in ta vprašanja reševali v okviru pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju, zanje ni sprejemljiv. Ob ponudbi za kadrovsko pomoč najbolj obremenjeni ljubljanski upravni enoti z dodatnimi petimi ljudmi, pa Verk opozarja na veliko število nerešenih upravnih postopkov. Na ljubljanski upravni enoti jih po njegovih navedbah stoji 14.000. Ob tem je opozoril, da zaradi zamud, denimo pri reševanju gradbenih zadev, nastaja tudi gospodarska škoda.

Državni sekretar Trbič je zagotovil, da se na ministrstvu za javno upravo, ki je pristojno tudi za upravne enote, dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote na žalost soočajo že dolga leta. Verjame, da so na drugi strani od današnjega srečanja pričakovali več. A sta po njegovih besedah dve od sindikalnih zahtev takšni, ki bi "porušili druga pogajanja".

Sindikat je po njegovih besedah zahteval tudi poseg v uredbo o notranji organizaciji, kjer je vladna stran pripravljena na pogovore. Kot je dodal, se na ministrstvu ves čas trudijo za reševanje težav upravnih enot in nekaj ukrepov je že bilo izvedenih. Izpostavil je, da se je že lani zagotovilo 50 novih prostih delovnih mest, od katerih jih večina že zasedenih. Oblikovali so tudi medresorsko delovno skupino glede odprave zaostankov na področju obravnave vlog tujcev, kjer je problematika najbolj aktualna, je navedel.

upravna-enota-murska-sobota stavka januar