vestnik

Prijava škode po divjadi  

Janko Votek, 10. 8. 2018
Nataša Juhnov
Kmetje še vedno ne morejo računati na državno pomoč za učinkovito zaščito pred divjadjo. Sosednji Madžari že sofinancirajo postavljanje električnih pastirejev 
Aktualno


Prizadeti kmet, ki mu je povzročilo škodo divjad, to najprej prijavi lovski družini, ki upravlja lovno območje. S pristojno družino naj bi ocenili škodo in je kmetom ta to dolžna poravnati. V primeru, da se kmet in družina ne sporazumeta o višini škode, se je kmet lahko pritožil na pristojno komisijo na upravni enoti. Te komisije ne delujejo že od leta 2014. Kmetijsko gozdarska zbornica opozarja vse kmete, ki niso dosegli sporazuma z lovsko družino, bodisi zaradi cene pridelkov, količine poškodovane kulture ali drugega razloga, da po preteku osmih dni od prijave škode upravljalcu lovišča, škodni dogodek pisno prijavi Komisiji za določanje višine škode na kmetijskih in gozdnih kulturah, ki jo za dobo petih let imenuje minister.


Ker te komisije zaradi neurejenega statusa pri Upravnih enotah ne delujejo, morajo vsi oškodovanci, ki niso dosegli sporazuma z upravljalcem lovišča to pisno prijaviti neposredno na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in to najpozneje v petnajstih dneh od prijave škode.

prijava škode na ministrstvo