vestnik

Primer opičjih koz potrjen pri moškem, ki se je vrnil s Kanarskih otokov. Strokovnjaki so spregovorili o simptomih, dveh različicah bolezni, splošnem tveganju in zdravljenju

Vestnik.si, 24. 5. 2022
Posnetek zaslona
Strokovnjaki so spregovorili o opičjih kozah.
Aktualno

Okužena oseba ima lažji potek bolezni.

Poročali smo že o tem, da je bil v Sloveniji potrjen prvi primer opičjih koz. Strokovnjaki so na novinarski konferenci pojasnili podrobnosti. Predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je povedal, da gre za uvožen primer, virus pa je bil potrjen pri moškem, ki se je vrnil s Kanarskih otokov. Pristojne službe so že izvedle iskanje stikov in osebe, ki so bile v tesnih stikih z okuženo osebo, obveščajo, naj so pozorni na morebitne simptome. Dodal je, da se bolezen prenaša s tesnimi stiki, epidemiološko pa je lažje obvladljiva kot covid. Okužena oseba je simptome razvila po vrnitvi v Sloveniji, sicer pa o pojavu opičjih koz poroča 16 različnih držav. Pomembno je ustavljati prenose, je poudaril, in prebivalstvo ozaveščati o načinu prenosa in tveganih stikih. "Tveganje za splošno prebivalstvo je ocenjeno kot nizko," je izpostavil. 



Tatjana Avšič Županc, vodja laboratorija na katedri za mikrobiologijo in imunologijo na ljubljanski medicinski fakulteti, je povedala, da so okužbe s tem virusom značilne za osrednjo in zahodno Afriko, z ljudmi pa so se prenesle tudi v Evropo. Laboratorij je včeraj popoldan kontaktiral zdravnik iz ambulante in dejal, da ima pacient znake, ki lahko nakazujejo na okužbo, ter vprašal za navodila, kako pravilno odvzeti vzorec. Pojasnila je, da so izvedli diagnostiko s tremi PCR testi in potrdili diagnozo. Dejala je še, da obstajata dve genetski različici opičjih koz. Prva je zahodnoafriška, pri kateri je potek bolezni blažji, druga pa centralnoafriška, ki jo običajno spremlja težji potek. V Sloveniji je bila potrjena zahodnoafriška različica. 

Opičje koze
Profimedia
V večini primerov bolezen povzroči zvišano telesno temperaturo in boleče mehurje, napolnjene z gnojem.

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je na konferenci pojasnila, da bolezen ne predstavlja večjega tveganja za zdravje, smrtnost pa je izjemno nizka pri tej varianti, ki sedaj v svetu kroži. Bolezen se začne z vročino, povečanimi bezgavkami in bolečinami v mišicah, po dveh dneh pa se pojavijo tudi izpuščaji na koži. Kožne spremembe so podobne kot pri noricah, vendar so bistveno večje. "Najprej so kot madeži, potem nastanejo mehurčki, ki počijo, na tem mestu nastane ranica, nato krasta in ko te odpadejo, oseba ni več kužna," je razložila. Za okuženo osebo je priporočljivo, da ostane doma tri tedne oziroma dokler kraste ne odpadejo, prav tako pa odsvetujejo tesne stike. Predvsem z osebami, ki spadajo med bolj ogrožene skupine, to so osebe s hudimi motnjami imunskega sistema, nosečnice in majhni otroci. Prav tako se je priporočljivo izogibati stikom s hišnimi ljubljenčki, sploh manjšimi kot so glodavci, saj se lahko virus prenese tudi nanje. "Zaščiti je treba zdravstvene delavce," je dodala in navedla osebno varovalno opremo. Če pa gre okužena oseba v javnost, pa naj uporablja kirurško masko. 



Za virus opičjih koz se lahko uporabljata dve cepivi, prvo je prvotno namenjeno črnim kozam, drugo pa registrirano tako za opičje kot črne koze. Cepiva v Sloveniji še nimamo, potekajo pa intenzivni pogovori o nabavi. Lejko Zupanc pri tem pravi, da je cepljenje najverjetneje smiselno le za laboratorijsko osebje. Prav tako v Sloveniji ni na voljo edinega registriranega zdravila proti črnim kozam, saj tega v Evropi ni, potekajo pa tudi za to intenzivni pogovori. 

opičje-koze primer slovenija