vestnik

Priporniki v Murski Soboti gladovno stavkali zaradi domnevnega kršenja pravic. Oddelek je 131,3-odstotno zaseden

Vestnik.si, 12. 1. 2024
Jure Kljajić
Zapor v Murski Soboti.
Aktualno

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pravi, da priporniki na ta način pogosto izražajo nestrinjanje z višino zagrožene kazni in poskušajo vplivati na odločitev sodišča

V našem uredništvu smo prejeli pismo, ki so ga podpisali priporniki murskosoboškega oddelka Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor. Ti so se konec decembra odločili za gladovno stavko zaradi »globokega nestrinjanja z načinom vodenja sodnih procesov«. Kot so zapisali, so ti po njihovem mnenju po nepotrebnem predolgi z izgovorom, da poteka pridobivanje dokazov. »Glede na to, da gre v veliki večine za voznike imigrantov, ki so čez ozemlje Slovenije vozili le-te iz Madžarske proti Italiji, ni nobenega razloga, da ustrezni organi vseh potrebnih dokazov niso imeli ob zaustavitvi vozil ter ugotovitvi, da so v vozilih imigranti. Poleg tega, da je dokazno gradivo v veliki večini primerov zelo pomanjkljivo, pa se pripornikom zavračajo dokazi v njihovo korist,« piše med drugim v pismu. Navedli so še, da so jim kršene pravice v smislu enake obravnave pred zakonom, pravice do priprave na obrambo, saj da nimajo dostopa do ustreznih gradiv ter da se dogaja namerno oviranje pri pridobivanje dokazov.

zapor-murska-sobota, pripor, ječa, bodeča-žica
Jure Kljajić
Zapor v Murski Soboti.

V zvezi s tem smo se obrnili na Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), od koder so nam odgovorili, da so bili seznanjeni, da je skupina desetih pripornikov 24. decembra pričela odklanjati zavodske obroke hrane. Z odklanjanjem hrane so prenehali 31. decembra, nekateri pa že pred tem datumom. Vsi priporniki so bili v tem času spremljani, sprejeti so bili tudi drugi ustrezni ukrepi. Z gladovnimi stavkami zaprte osebe po njihovih besedah običajno opozarjajo na osebne stiske in nezadovoljstvo. Priporniki pogosto na ta način želijo doseči odpravo pripora ter pospešitev postopkov na sodiščih oziroma izražajo nestrinjanje z višino zagrožene kazni in poskušajo vplivati na odločitev sodišča. »V URSIKS v primerih gladovnih stavk vedno postopamo v skladu z internim navodilom, ki opredeljuje vse pomembne temelje in se sklicuje na mednarodne akte o gladovnih stavkah. V skladu z internim navodilom se o gladovni stavki, če gre za pripornika, redno pisno obvešča tudi pristojno sodišče, ki je odredilo pripor,« so še sporočili. 

zapor-murska-sobota, pripor, ječa, bodeča-žica
Jure Kljajić
Zapor v Murski Soboti.

Sicer se v slovenskih priporih že dalj časa soočajo s prezasedenostjo, trenutna skupna zasedenost vseh zaporov, ki je 133-odstotna, pa je najvišja od ustanovitve uprave. Največjo težavo trenutno predstavlja naraščanje števila pripornikov, osumljenih predvsem storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, kot ga opredeljuje 308. člen Kazenskega zakonika. V Oddelku Murska Sobota je trenutno zaprtih 42 oseb, oddelek je 131,3-odstotno zaseden, sicer pa je najbolj zaseden ljubljanski zapor na Povšetovi ulici, in sicer kar 206-odstotno. 
priporniki zapor-murska-sobota gladovna-stavka