vestnik

Priporočena pošiljka: Zaradi zvijače so plačali odkupnino

ABE, 10. 9. 2018
Internet
Policisti opozarjajo, da vedno presodite, ali greste takoj v plačilo odkupnine za pošiljko. 
Aktualno

Šlo je za goljufijo prek pošte. Pošiljatelj je bil Davčni in pravni inštitut.EU.

S pomurske policije poročajo o novi zvijači s plačilom, tokrat prek pošte. Podjetje in fizična oseba iz Pomurja sta v četrtek preko izvajalca poštnih storitev sprejeli priporočeno pošiljko z odkupom v vrednosti približno 60 evrov. V dopisu je bila navedena spletna stran www.pogodba.org, pošiljatelj pa Davčni in pravni inštitut.EU iz Ljubljane. Pomurski policisti so tak primer obravnavali še v sredo, 5. septembra. Žrtev je bila fizična oseba.


Kot so sporočili s policije, sta fizični osebi in podjetje znesek plačali, saj sta mislili, da je pošiljatelj davčni organ in da je pošiljka v povezavi s poslovanjem. S policije so zato opozorili, da vedno presodite, ali greste takoj v plačilo odkupnine za pošiljko. Če je ne pričakujete, odložite morebiten prevzem pošiljke na kasnejši čas in prej podrobno preverite pošiljatelja. V kolikor ste to že storili, dejanje prijavite na najbližjo policijsko postajo.


Poleno namesto telefona
Ne le klasična pošta, tudi spletno nakupovanje skriva pasti. Nedavno smo že poročali, da je nekdo po spletu naročil in vplačal računalnik, a domov po pošti dobil poleno v škatli. Pred časom pa smo poročali tudi o Prekmurcu, ki je zaradi oglasa po internetu naročil mobilni telefon, vendar je domov po pošti dobil prazno škatlo, čeprav je plačal skoraj tisoč evrov. Po besedah uporabnikov spletnih nakupov se z nakupi po spletu izognemo velikim nakupovalnim središčem, iskanju med nepregledno množico izdelkov, izgubi časa z odhodom v trgovino, izdelki pa so običajno dostavljeni kar domov. Zaradi nižjih stroškov poslovanja so tudi cene praviloma nižje.


Kot so sporočili s policije, sta fizični osebi in podjetje znesek plačali, saj sta mislili, da je pošiljatelj davčni organ in da je pošiljka v povezavi s poslovanjem.

Pa vendar. Za privlačno stranjo ali ponudbo se lahko skriva lažen prodajalec. Posebno to velja za razne dražbe in spletne tržnice, kjer so prodajalci fizične osebe. Kupljeno pa je običajno treba tudi vnaprej plačati. Računalniški strokovnjaki zato svetujejo, da je najbolje nakupovati v preverjenih in znanih spletnih trgovinah. Preveriti moramo prodajalca in tudi drobni tisk ali pogoje poslovanja.
Nataša Juhnov
Goljufije s poštnimi pošiljkami in po spletu prijavite policiji. 
akcija pošta temno policija nateg