vestnik

Priporočila, kako skrbeti za živali v največji vročini

Vestnik, 26. 6. 2019
Andrej Petelinsek
Živali naj imajo na voljo hladen prostor, ohladimo pa ga lahko tudi tako, da jih močimo z vodo. 
Aktualno

Jutrišnji dan bo po napovedih vremenoslovcev najbolj vroč v dosedanjem poletju, zato pri Društvu za zaščito živali Pomurja opozarjajo, da je treba v vročini poskrbeti tudi za živali.

Ljudje se lahko v vročih dneh hladimo na več načinov, za živali pa moramo poskrbeti mi. Večina se jih najbolje počuti na temperaturi zraka med 18 in 20 stopinj Celzija, vročino pa težko prenašajo. Kot pravijo na Društvu za zaščito živali Pomurja večina ljudi zmotno misli, da si bodo živali v vročini nagonsko poiskale senco. To pa ne drži, saj živali večinoma sledijo lastnikom, četudi po vročini.



Odgovorni lastniki morajo zato primerno poskrbeti za zaščito svojih ljubljenčkov. Kakšna so priporočila? Najbolj pomembna stvar je živalim zagotoviti dovolj sveže vode. "Ker psi v koži nimajo znojnih žlez, svojo telesno temperaturo uravnavajo preko dihal. S pohitrenim dihanjem se znižuje telesna temperatura, hkrati pa žival s sapo izgublja tudi telesno tekočino. Še toliko bolj pomembno jim je zagotoviti dovolj sveže vode takrat, ko žival je veliko briketirane hrane, ki je že sama po sebi precej suha," pojasnjujejo v društvu.
Že manjša aktivnost lahko pri živalih v poletnem času povzroči vročinski udar ter pogin. Ogrožene so predvsem živali s kratkimi gobčki ali kakršnimikoli kardiovaskularnimi težavami. Živali ne sprehajajte v vročini, pač pa jih vodite na sprehode pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. Ker imajo živali občutljive tačke, jih ne sprehajajte po vročem asfaltu ali drugi podlagi, saj si lahko poškodujejo šape.

463bcc7ca76fa3ac71274474eaa9c774
Neznan
Živali ne puščajmo v avtomobilu.


Živali ne puščajte v avtomobilih, čeprav ste pustili odprta okna. Vročina je za psa, ki se nabere v avtomobilu, še vedno prehuda. Vročinski udar lahko v vozilu nastopi že v 15 minutah po izklopu klimatske naprave. Živalim k ohlajanju veliko pripomore, če jih močimo z vodo. Kot opozarjajo na društvu, pa jih ne smemo pričeti močiti po glavi. Priporoča se, da vodo začnemo polivati po tačkah in nato nadaljujemo navzgor, kajti živali lahko zaradi prehitre temperaturne razlike doživijo temperaturni šok.Poskrbeti je treba tudi, da imajo živali na razpolago hladen prostor.

Pixabay
Društvo za zaščito živali pomurje vročina priporočila