vestnik

Uredba o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih se spreminja, število obiskovalcev se s 500 znižuje na 100

Vestnik, 9. 3. 2020
Bobo
Izjava za javnost po seji sveta za nacionalno varnost.
Aktualno

Na seji sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, so razpravljali o aktualnem stanju glede koronavirusa. Sprejeli so kar nekaj ukrepov, s katerimi želijo ustaviti širjenje koronavirusa.

Kot je na tiskovni konferenci po opravljeni seji sveta za nacionalno varnost povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle Aleš Šabeder, bodo na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani kot prvi preventivni ukrep uvedli sistem merjenja temperature potnikom, sicer odsvetujejo ne nujna potovanja v tujino, posebej v ogrožena območja. Ukrepi bodo izvedeni tudi na slovensko-italijanski meji, mali mejni prehodi pa bodo verjetno zaprti, ves promet bo preusmerjen na velike mejne prehode. Poleg tega bodo vsi potniki, ki bodo prečkali mejo Republike Slovenije, z sms sporočilom obveščeni o preventivnih ukrepih v zvezi s koronavirusom v Sloveniji, vsa gospodinjstva pa bodo po pošti prejela letake z napotki. "Splošno zapiranje šol in vrtcev po ocenah stroke ni potrebno, če se bo situacija zaostrila, se jih bo zapiralo po presoji stroke." 

Minister Aleš Šabeder
Foto: D.N./STA
Minister Aleš Šabeder

Ukrep, ki so ga sprejeli, je tudi ta, da bodo vse športne prireditve izvedene brez gledalcev, tudi pokal Vitranc in Planica. Prav tako začne od jutri naprej veljati spremenjen ukrep o prepovedi zbiranja v zaprtih prostorih, ta meja se s 500 zniža na 100 obiskovalcev. 

planica
www.alesfevzer.com
Športne prireditve, tudi pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici, se bodo odvijali brez gledalcev.

"Ministrstvo za finance bo sprostilo rezerve za nabavo nujne zaščitne opreme, Slovenija pa se bo pridružila nabavi pol milijona kosov zaščitnih mask. Od današnjega dne deluje tudi klicni centre, kjer bodo študentje višjih letnikov medicine odgovarjali na vprašanja državljanov, klicni center pa bo deloval vsak dan med 8 in 10. uro na telefonski številki 080 14 04," je še pojasnil Šabeder. 

Več o epidemiološki sliki pa je povedala direktorica NIJZ Nina Pirnat. Na Kot je pojasnila, so bili na današnji seji sveta za nacionalno varnost sprejeti  ukrepi, ki bodo prispevali k zamejevanju širjenja virusa. "Slovenija je še vedno v prvi fazi širjenja okužb, se pa epidemiološka situacija spreminja. Naša število okužb narašča počasneje, imamo 23 primerov okužb z novim koronavirusom, ob tem je bilo izvedenih 1227 testov. Od tega imamo 14 uvoženih primerov, največ se jih je okužilo v Italiji, imamo pa 9 sekundarnih primerov, ko gre za okužbe v Sloveniji, vendar so povezane z znanimi primeri," je pojasnila direktorica NIJZ in dodala,da je NIJZ  predlagal karanteno za približno 50 oseb, vendar se bo številka spreminjala. 

seja-sveta-za-nacionalno-varnost, šarec, janša
Bobo
Seja sveta za nacionalno varnost.

Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle: "Na seji sveta za nacionalno varnost smo govorili predvsem o ukrepanju posameznih resorjev, pomembno se mi zdi, da so ministrstva pripravila svoje načrte, ker to ne pomeni samo zdravstveni problem, ampak problem za gospodarstvo in druge segmente v državi. Resorji so pripravljeni na soočanje s tem, vlada je pripravila nabor ukrepov. Ker bomo v slabem tednu dni dobili novo vlado, je pomembno to, da že zdaj ministri, ki so v odhajanju in ministri, ki prihajajo, začnejo sodelovati, da bo prehod čim bolj gladek. Tu je pomembno zagotoviti kontinuiteto, da bo stanje na terenu takšno, kot mora biti, da bo takoj steklo spopadanje s koronavirusom naprej." Kot je še pojasnil, je bil dogovor tudi ta, da v kolikor bi bilo v kratkem času potrebno, se bo svet sestal ponovno in obravnaval situacijo. "Je pa treba povedati, da je situacija živa iz ure v uro. V kolikor bo potrebno drugačno ukrepanje, bomo tako tudi ukrepali."

Zbrane je nagovoril tudi nov premier, Janez Janša. Kot je poudaril, smo v izjemno občutljivi fazi, širjenja virusa ni mogoče zaustaviti z danes na jutri, gre pa za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti, da nevarnost ne bo presegla slovenskega zdravstvenega sistema. "Situacija je bila osvetljena precej na široko in globoko, zahvalil bi se vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, vsem tistim, ki se kot družinski zdravniki spopadajo s to nevarnostjo, ker so kapacitete v slovenskem zdravstvu že tako preobremenjene. Upamo, da bo bitka z virusom čim bolj uspešna."

Bobo
Novinarska konferenca vlada Šarec Šabeder Šestan Pirnat
nijz ministrstvo-za-zdravje