vestnik

Prlečka v Tanzaniji kot prostovoljka poučevala otroke

Ines Baler, 6. 4. 2019
Osebni Arhiv
Anisa Kelenc je dva meseca preživela v Tanzaniji.
Aktualno

Anisa Kelenc iz Krapja se je pred kratkim vrnila iz vzhodnoafriške države Tanzanije, kjer je dva meseca kot prostovoljka poučevala v eni od šol.

"Prostovoljno delo v Afriki je bila moja dolgoletna želja. Nekaj me je klicalo na črno celino in temu klicu sem sledila, saj sem želela pomagati tamkajšnjim ljudem. Menim, da prostovoljno delo človeka notranje bogati, in je res ena najboljših odločitev, ki sem jih v življenju sprejela," je dejala. V Tanzaniji je poučevala v šoli v Sinoni v Arushi. Sicer pa je si je šolo poiskala na spletni strani Workaway, kjer je tudi oddala prošnjo za prostovoljno delo. Kot dodaja, so novi prostovoljci več kot dobrodošli, ponudba del pa je precej obširna. "V šoli sem poučevala umetnost in angleščino. Z najmlajšimi smo se najbolj povezali preko igre, plesa, petja ter joge. S prostovoljci pa smo želeli starejšim študentom poleg angleške slovnice predati še znanje o komuniniranju. Delali smo na njihovi samostojnosti, samozavesti in se trudili, da razvijejo svoj osebni glas ter stališča in jih znajo tudi zastopati," je delo opisala Prlečka.

80e9055df8e633102831e7c6862f9514
Osebni Arhiv
Pravi, da ti tamkajšnji otroci hitro zlezejo pod kožo.

b341932d94035b5766fedec452499399
Osebni Arhiv
Pravi, da ti tamkajšnji otroci hitro zlezejo pod kožo.


Pred odhodom v Tanzanijo je Anisa tudi zbirala šolske potrebščine, ki jih je nato predala šoli: "Večina otrok je imela prvič v rokah barvice. Njihovi topli nasmehi in iskrice v očeh so povedali več kot tisoč besed".Doživetja slehernega dne je Kelenčeva zapisovala v dnevnik, izkušnjo pa je opisala kot nepozabno. "Še bolj začneš ceniti vsako kapljico vode, drobtinico hrane. Za vedno si bom zapomnila dobrosrčnost in skromnost domačinov. Predvsem pa to, da se kljub težkim življenjskim razmeram nikoli ne pritožujejo," je dejala. Ob prihodu jo je problematika tretjega sveta tudi nekoliko pretresla. Bila je priča revščini, lakoti, pomanjkanju pitne vode, slabi zdravstveni oskrbi. "Kljub revščini pa je življenje tam veliko bolj sproščeno, ljudje nasploh se zdijo bolj srečni. Pri njih poteka vse "pole, pole" (počasi, počasi), živijo v duhu hakune matate. Zelo pomembna pa jim je družina," je opisala življenje v Tanzaniji.

a1d8f2bbff6c70352c25a1420bff8f0d
Osebni Arhiv
Dva meseca je Anisa preživela v Tanzaniji.

Mleko je luksuzna dobrina

V času opravljanja prostovoljnega dela je bivala pri eni od tamkajšnjih družin, za katero pravi, da glede na standarde ni bila ravno revna. "Pa si vseeno ne morejo privoščiti, da bi pili mleko. To velja za luksuzno dobrino. Nimajo tekoče vode, stranišča, tuš kabine. Jedo enkrat dnevno in zelo enolično," opisuje in dodaja, da so tradicionalne jedi ugali (moka, pomešana z vodo in soljo), čapati (neke vrste tortilja), krompirjeva ali bananina juha, špageti brez omake. "Jedo tisto, kar zapolni njihov želodec. Čeprav avokado na tržnici stane okrog 10-15 centov, je to za tamkajšnje razmere veliko," tako Prlečka.

b3f30fe5baab4886f4ff7d627812025f
Osebni Arhiv
Obiskala je safari park.


Med vikendi so se skupaj z ostalimi prostovoljci odpravili na izlete. Med drugim v safari v tamkajšnji nacionalni park, kjer so videli številne živali. "Videti ta čudovita bitja kako svobodno živijo in prosto tekajo naokrog, je bil definitivno eden od vrhuncev mojega življenja. Smo pa šli tudi na obalo v Pangani, ki jo priporočam vsem, ki si želijo uživati na peščeni plaži in v turkiznem morju, obenem pa se želijo izogniti gneči na Zanzibarju," je dejala Kelenčeva. Videli so tudi slap Moshi in naravne termalne bazene v oazi sredi ničesar.

a7d4dba296021cd4dc30a86fbfc151b7
Osebni Arhiv
V safari parku so videli številne živali.

31df9b76828f6a68cfd8b9f24fd27ed2
Osebni Arhiv
Kot prostovoljka je delala v šoli v Arushi.


"Pomoč sočloveku je najlepše darilo. Bodimo sočutni in pomagajmo drugim. Pa zaradi tega ne rabimo iti v Afriko, pomagamo lahko tudi sosedu ali teti, ki prečka cesto. Vsako dejanje šteje. Z majhnimi koraki lahko naredimo svet lepši. V kratkem bom tudi organizirala dobrodelni kulturni dogodek, kjer bomo zbirali denar za šolo v Arushi, kjer sem poučevala," pravi Anisa Kelenc.



Ker večina domačinov ne govori angleško, so se prostovoljci učili njihovega jezika. "Pri komuniciranju veliko pomaga tudi pantomima. Z nasmehom in pogledom si včasih lahko povemo več kot z besedami," zatrdi in pove, da sta uradna jezika v Tanzaniji angleščina in swahili. Pojasnila je tudi, da je pozdrav v Tanzaniji zelo pomemben, razlikuje se glede na starost, rokovanje pa lahko traja tudi nekaj minut.

Katerih tujih besed se je Anisa Kelenc naučila? 
hvala - asante
prosim, dobrodošli - karibu
dobro - nazuri
hapana - ne
ača - nehaj

Števila od ena do deset: moja, mbili, tatu, nne, tano, sita, saba, nane, tisa, kumi J


adf229a8bf7e956e8e62a4c76c63c3b1
Osebni Arhiv
Kot prostovoljka je delala v šoli v Arushi.


95fd77ba53a457fb92a2ce22d24f51ab
Osebni Arhiv
Pravi, da ti tamkajšnji otroci hitro zlezejo pod kožo.

463e3cdb5f70b73c0445fa0cb7b7006f
Osebni Arhiv
Iti v Afriko kot prostovoljka je bila njena želja že od otroštva.

2c101d6e180b50b923d34923f03a8e3e
Osebni Arhiv
Večina otrok je prvič videla barvice.

anisa kelenc prostovoljka v Tanzaniji