vestnik

Prleški kmetje zbrali 312 bal za kmetije na poplavljenem območju

Vestnik.si, 4. 9. 2023
Aljaž Žunič
Zbiranje bal.
Aktualno

Vsega skupaj so prleški kmetje zbrali 312 okroglih bal in 100 majhnih kock.

Društvo podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici je nekaj dni po poplavah na Koroškem in v Savinjski dolini sprožilo akcijo zbiranja krme za kmetije, ki so ostale brez hrane za živali, odziv pa je bil nad pričakovanji. Kot pravi Aljaž Žunič, se je spet izkazal stari slovenski rek, ki pravi, da dober glas seže v deveto vas, saj so ga klicali kmetje iz celotne občine pa tudi iz Male Nedelje, Negove, Okoslavec in Očeslavec. Ti so bili kljub pomanjkanju hrane za svoje živali pripravljeni darovati tistim, ki so ostali popolnoma brez nje. 

Skupno je krmo darovalo 34 kmetov, zbrali pa so 218 velikih bal, ki jih je odpeljalo 11 tovornjakov. 

bale, kmetije, poplave
Aljaž Žunič
Zbiranje bal.

Žunič se vsem kmetom, ki so darovali bale, zahvaljuje, še posebej pa kmetiji Vrbnjak iz Bolehnečic za skladiščenje bal ter Alešu Senčarju, Mihaelu Vrbnjaku, Filipu Kuriju, Davorinu Rantaši, Marku Slani, Martinu Šutji in Borisu Filipiču, ki so sodelovali pri prevozu in nakladanju bal na tovornjake.

bale, kmetije, poplave
Aljaž Žunič
Zbiranje bal.

Zahvaljuje se tudi Blažu Novaku iz Cezanjevcev, ki je dva prevoza bal uredil preko domačih dveh prevoznikov, Transporta Filipič iz Pristave in Transporta Jelen iz Lukavcev, ki sta v Savinjsko dolino odpeljala 81 bal. Po en tovornjak je odpeljal tudi iz Cvena, Bunčanov in Cezanjevec, kjer so iz vseh vasi skupaj odpeljali 94 okroglih bal in 100 malih kock.

Vsega skupaj so tako prleški kmetje zbrali 312 okroglih bal in 100 majhnih kock.

bale, kmetije, poplave
Aljaž Žunič
Zbiranje bal.

Na koncu se Žunič zahvaljuje še Urošu Špruku, ki je pomagal urediti prevoze bal s pomočjo Slovenske vojske, ta je prišla v Bolehnečice s kar šestimi tovornjaki.

bale kmetije pomoč poplave