vestnik

Prodaja Term Lendava: Čigav je kapital in kdo bo gospodaril?

Majda Horvat, 4. 8. 2018
Nataša Juhnov
Terme Lendava je prodala Sava, d. d., v kateri je SDH 22,56-odstotni delničar in tudi upnik. fotografija nataša juhnov
Aktualno

MNV, ki deluje pod okriljem madžarskega ministrstva za nacionalni razvoj, je delniška družba, podobna SDH.

Za nakupom Term Lendava najverjetneje stoji MNV – Magyar Nemzeti Vagyonkezelö, Zrt, ki deluje pod okriljem madžarskega ministrstva za nacionalni razvoj. Gre za delniško družbo, ki je po svoji funkciji podobna Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Kot se predstavlja na spletni strani, družba MNV lastniško upravlja državno premoženje, vredno 17 bilijonov forintov ali 52 milijard evrov, kar je približno 50 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda Madžarske. Ključni nalogi MNV sta skrb za strateške naložbe in pridobivanje nepremičnin za nacionalne potrebe, pod njenim okriljem pa je 500 družb, ki so v državni lasti, od tega 450 neposredno. MNV nadzoruje družbe, ki se ukvarjajo s strateškimi dejavnostmi za državo, kot so energetika, javni avtobusni promet, oskrba s pitno vodo, ravnanje s komunalnimi odpadki, igralništvo in drugo.
Mediji, ki se sklicujejo na neuradne, vendar zanesljive informacije, so kupca predstavili kot sklad Comitatus, ki je v stoodstotni državni lasti. Na seznamu podjetij v portfelju MNV so tri družbe, katerih poslovno ime se začne z besedo Comitatus, v zvezi s prodajo Term Lendava pa pozornost pritegneta dve, Comitatus Üzletviteli Tanacsado Korlatolt Felelössegü Tarsasag z dejavnostjo poslovnega svetovanja, a največ stičnih točk ima s Termami Lendava glede dejavnosti Comitatus Borsod - Abauj - Zemplen (Comitatus BAZ) s poslovnim sedežem v mestu Miskolc. Enako ime ima tudi administrativno ali upravno območje na severovzhodu Madžarske. Miskolc je znano turistično mesto predvsem po svojem termalnem kopališču s podzemnimi jamami, iz poročanja madžarskih medijev pa lahko tudi razberemo, da ima tamkajšnja županija pomembno poslovno vlogo predvsem zaradi ustanavljanja gospodarskih družb. V njeni stoodstotni lasti je na primer Miskolc holding, ki upravlja več neodvisnih družb, ki opravljajo različne gospodarske javne službe, med njimi pa je tudi družba, ustanovljena z namenom, da skrbi za razvoj turizma.
Ob vprašanju, čigav kapital je v resnici v ozadju nakupa Term Lendava, se postavlja enako pomembno vprašanje, komu bodo lendavske terme zaupane v gospodarjenje po izpeljanem lastniškem poslu.
Več pa v novi, tiskani izdaji Vestnika.
terme lendava MNV nakup Term Lendava