vestnik

Hotel Diana: Prodali opremo, ki ni bila njihova

Timotej Milanov, 8. 10. 2020
Nataša Juhnov
Hotel Diana.
Aktualno

Izredno poročilo stečajne upraviteljice razkrilo številne malomarnosti vodstva podjetja

Upraviteljica v stečajnem postopku družbe Hotel Diana Danica Čuk je objavila izredno poročilo, ki razkriva marsikatere zanimive podrobnosti. Čukova je sredi junija od tedanjega direktorja Hotela Diana Boštjana Serca in lastnice družbe Jasne Klepec prevzela objekt v središču mesta, v katerem je družba opravljala dejavnost, stavba pa je v lasti ljubljanske družbe Heta Asset Resolution. Kot je ugotovila, so delavci prejeli zadnjo letošnjo plačo za januar, od februarja pa plače niso bile niti obračunane, čeprav se je stečajni postopek začel komaj junija. V poštnem predalu podjetja je našla pošto, ki se je v njem nabirala od marca, od takrat očitno lastnikov usoda podjetja ni več zanimala. Med pošto je med drugim našla pozive finančne uprave k predložitvi obračunov DDV, pozive sindikata k predložitvi podatkov o delavcih, bolniške liste za delavce in številne opomine za plačilo zapadlih računov. Že ob začetku stečaja je bil objekt brez elektrike, saj jo je dobavitelj odklopil zaradi 14 tisoč evrov neplačane omrežnine.

6e0f4dd124d8bd8acc72008a683b9138
Nataša Juhnov
Zadnje plače so zaposleni v Hotelu Diana prejeli za letošnji januar. Foto Nataša Juhnov

Zato stečajna upraviteljica sprva sploh ni mogla dostopati do podatkov o poslovanju, ki so bili shranjeni na strežniku podjetja. Pri tem je našla fizično dokumentacijo o poslu, v katerem je Hotel Diana marca letos prodal vsa osnovna sredstva in drobni inventar podjetja družbi Makama za 35 tisoč evrov. Knjigovodska vrednost teh sredstev je bila konec leta 2019 16 tisoč evrov, medtem ko je bila njihova ocenjena tržna vrednost 87 tisoč evrov. Čukova je v poročilu zapisala, da ni našla inventurnega popisa osnovnih sredstev ter da ji nobena od odgovornih oseb v podjetju ni znala povedati, kje ta je. Z denarjem od kupnine so delavcem izplačali januarske plače. Makama je s Hotelom Diana sklenila 20-letno najemno pogodbo za opremo, ki jo je pred tem kupila od nje. Čukova je ugotovila, da večina prodane opreme ni bila v lasti Hotela Diana, temveč v lasti Hete, ki je leta 2008 podjetju Hotel Diana dala v najem popolnoma opremljeni hotel. Zato je najemno pogodbo odpovedala in kupcu opreme sporočila, da je ta last družbe Heta Asset Resolution ter da mu je ne bo mogla izročiti. Kot je še zapisala, se v Makami na njen dopis in poziv k prevzemu sredstev, ki so bila pred prodajo v lasti Hotela Diana, niso odzvali. Sama je objekt z vso opremo konec julija izročila lastniku – Heti. Poklicali smo tudi Gorana Škaperja, direktorja Makame – družbe s sedežem na Hodošu, ki je registrirana za kmetijsko dejavnost in od ustanovitve ni imela prihodkov ali zaposlenih –, a zadeve za zdaj ne želi komentirati.
Delavci so po začetku stečaja prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, 7. julija pa so jim prenehala delovna razmerja. Stečajna upraviteljica je nato morala v breme stečajne mase sama pripraviti obračune za vseh 25 delavcev od februarja do prenehanja delovnega razmerja, saj brez teh ne bi mogli uveljavljati upravičenj pri jamstvenem in preživninskem skladu.

Brez poplačila upnikov

Doslej znano stečajno maso Hotela Diana tvorijo zaloga hrane in pijače ter tri registrirane blagovne znamke. V blagajni je ostalo 213 evrov in na bančnih računih 4450 evrov. Čukova piše, da stroški stečaja že zdaj presegajo vrednost stečajne mase, zato do poplačila upnikov najverjetneje ne bo prišlo.

hotel-diana danica-čuk