vestnik

(Projekt Krokus) Čebulice žafranov sadijo v spomin na judovske otroke

Damjana Nemeš, 28. 11. 2022
Osnovna šola Šalovci
Projektu Krokus so se pridružili tudi učenci Osnovne šole Šalovci. Foto Osnovna šola Šalovci
Aktualno

Leta 2005 je na Irskem na pobudo organizacije za izobraževanje o holokavstu Holocaust Education Trust Ireland (HETI) nastal projekt Krokus.

Učencem, starim deset let ali več, ter drugim mladim podarjajo čebulice rumenih krokusov oziroma žafrana, da jih posadijo v spomin na milijon in pol judovskih otrok, ki so umrli med holokavstom, ter v spomin na druge otroke, žrtve nacističnih grozodejstev. V projekt je že vključenih več evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.

Koordinator projekta za Slovenijo je Sinagoga Maribor, v tem šolskem letu je vanj vključenih 110 šol iz celotne države. Med njimi je petnajst pomurskih osnovnih in srednjih šol, in sicer OŠ I Murska Sobota, Beltinci, Cankova, dr. Antona Trstenjaka Negova, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Kajetana Koviča Radenci, Kapela, Križevci, Puconci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci in Tišina ter Ekonomska šola Murska Sobota in Gimnazija Murska Sobota.

projekt-krokus, oš-gornja-radgona
OŠ Gornja Radgona
V projektu Krokus sodelujejo tudi učenci 8. in 9. razreda Osnovne šole Gornja Radgona.

Krokusi kot Davidove zvezde

Rumeni žafran, ki zacveti ravno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, spominja na rumene Davidove zvezde, ki so jih morali Judje nositi v času nacističnega režima. Mladi se s sodelovanjem v projektu seznanijo s holokavstom, zavedati se začnejo pomena vključenosti in spoštovanja ljudi ne glede na raso, versko prepričanje, spolno usmerjenost ali druge značilnosti, hkrati pa ozaveščajo tudi druge o nevarnostih rasizma in nestrpnosti.

projekt-krokus, oš-gornja-radgona
OŠ Gornja Radgona
V projektu Krokus sodelujejo tudi učenci 8. in 9. razreda Osnovne šole Gornja Radgona.

Dijaki 1. a Gimnazije Murska Sobota, ki v projektu sodeluje že več let, so čebulice posadili v začetku novembra. Izbrali so jim enako mesto kot lani, blizu vhoda v šolo. Ko bo žafran zacvetel, bodo sodelujoči dijaki svoje sošolce in vrstnike opominjali na žrtve holokavsta med drugo svetovno vojno. Prav tako bodo na šoli pripravili poseben kulturni program v času, ko zaznamujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, to je 27. januarja.

313436223_568710165256875_2484481135987652577_n_GMS
Gimnazija Murska Sobota
V spomin na otroke, žrtve holokavsta, tudi slovenski učenci sadijo čebulice rumenih žafranov

Prvič so se projektu Krokus pridružili na OŠ Gornja Radgona. V njem sodeluje 30 učencev 8. in 9. razreda, pod mentorstvom učiteljic Romane Slavič Žnuderl in Katarine Balažic pa so v tednu pred jesenskimi počitnicami posadili 60 čebulic okrog dreves v bližini otroškega igrišča in v korita pred šolo. Še pred tem so se udeležili predavanja o holokavstu, ki ga je pripravila učiteljica zgodovine Tatjana Šebjanič, ter se seznanili s knjigami, mladinsko literaturo jim je predstavila knjižničarka Janja M. Loncner. 

projekt-krokus, oš-gornja-radgona
OŠ Gornja Radgona
V projektu Krokus sodelujejo tudi učenci 8. in 9. razreda Osnovne šole Gornja Radgona.

Žafran so prvič letos posadili tudi učenci OŠ Šalovci. Ko bo spomladi pognal rumene cvetove na zelenici pred šolo, bo tvoril Davidovo zvezdo, sadili so ga namreč v obliki zvezde s pomočjo modela, ki so ga izdelali učenci 7. razreda. Še prej se je 16 sodelujočih učencev 7., 8. in 9. razreda s tremi učiteljicami zbralo v učilnici ter prisluhnilo uvodnemu delu o projektu, o holokavstu ter o Judih na Slovenskem. Prebrali so tudi odlomek iz knjige Vladekova pot v neznano, ki govori o judovskem dečku iz Murske Sobote, ki je bil deportiran in se nikoli ni vrnil.  

Želja nosilcev projekta je, da bi se mu pridružilo čim več evropskih in drugih držav in bi tako kmalu v spomin na otroke, umrle med holokavstom v drugi svetovni vojni, zacvetelo milijon in pol rumenih krokusov. Na ta način žrtve in njihove zgodbe ne bi bile pozabljene.

Gimnazija Murska Sobota
V spomin na otroke, žrtve holokavsta, tudi slovenski učenci sadijo čebulice rumenih žafranov
projekt-krokus spomin-na-judovske-otroke