vestnik

(Projekt neMoč podeželja) Potrebe po pomoči velike

Damjana Nemeš, 19. 1. 2023
Vanesa Jaušovec
Poseben poudarek je na psihosocialni podpori, strokovnjaki ponujajo pomoč na področju duševnega zdravja in osebnih stisk, pa tudi pri težavah v odnosih ali konfliktih, pomagajo reševati probleme odvisnosti in nasilja ter stiske ob prenosu kmetije na mladega kmeta, ob prihodu zakonskega partnerja ali zakonske partnerice na družinsko kmetijo in spremembah, ki jih morda uvaja novi nosilec kmetije.
Aktualno

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je lani septembra vzpostavila celostno podporo kmetom, ki je rezultat projekta neMoč podeželja. Tega je zbornica v preteklosti izvajala z Zvezo slovenske podeželske mladine, s spletnimi delavnicami pa so želeli omiliti družbeno stigmo duševnega zdravja na podeželju.

»Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prepoznalo potrebe kmetov po širšem spektru svetovanj, kot so bila do sedaj na voljo, naša zbornica pa jim ta svetovanja v okviru javnega naročila omogoča. Svetovanja so za člane kmetijskih gospodarstev brezplačna, sofinancirana so iz Programa razvoja podeželja,« so pojasnili v KGZS.



Individualna svetovanja izvajajo za to usposobljeni svetovalci in strokovnjaki na svojem področju, med njimi tudi pravniki, ekonomisti in strokovna delavka v socialnem varstvu za področje psihosocialne podpore, pomoč pa je kmetom na voljo po telefonu, po spletu ali osebno. Podpora zajema brezplačna svetovanja s področja socialne varnosti, gospodarske učinkovitosti in zaposlovanja na kmetiji, pravne pomoči, duševnega zdravja ter prenosa oziroma prevzema kmetije.  

Prenosniku oziroma prevzemniku kmetije strokovnjaki svetujejo, kako do lastninske pravice na kmetiji, kakšne so njegove pravice, kako organizirati delo po prevzemu, kdo izplača otroke oziroma sorojence, ki ne bodo prevzeli kmetije, prav tako mu pojasnijo, kdo po prevzemu kmetije odloča, koliko dela kdo opravi in koliko dobi za to plačila, kdo plačuje stroške in komu gredo plačila iz kmetijske dejavnosti, kdo vzgaja otroke, skrbi za vrt, kdo je glavni v hiši in kdo na kmetiji, pa tudi to, kako na miren način reševati morebitna nesoglasja. Na področju gospodarske učinkovitosti in zaposlovanja na kmetiji lahko zainteresirani dobijo odgovore o obdavčitvah in možnih vrstah zaposlitve na kmetiji, o vzpostavitvi (socialnega) podjetništva in zaposlovanju sezonskih delavcev. Na področju pravne pomoči se zainteresirani lahko seznanijo s postopki nakupa ali prodaje kmetijskih ali gozdnih zemljišč, postopki dedovanja in davčnih oprostitev, prostorskim načrtovanjem in zemljišči, dobijo tudi odgovore na vprašanja o razlastitvah in agrarnih skupnostih.

kmetijstvo, oljna-repica, oljna-ogrščica
Nataša Juhnov
Celostna podpora kmetom zajema brezplačna svetovanja s področja socialne varnosti, gospodarske učinkovitosti in zaposlovanja na kmetiji, pravne pomoči, duševnega zdravja ter prenosa oziroma prevzema kmetije.


Kličejo dnevno 


Poseben poudarek je na psihosocialni podpori, strokovnjaki ponujajo pomoč na področju duševnega zdravja in osebnih stisk, pa tudi pri težavah v odnosih ali konfliktih, pomagajo reševati probleme odvisnosti in nasilja ter stiske ob prenosu kmetije na mladega kmeta, ob prihodu zakonskega partnerja ali zakonske partnerice na družinsko kmetijo in spremembah, ki jih morda uvaja novi nosilec kmetije. Pomemben vidik celostne podpore kmetom je tudi poznavanje socialne varnosti, to je socialnega in invalidskega varstva ter načinov vključevanja v socialno varstvo, poznavanje pravic do pridobitve pokojnine, bolniškega ali porodniškega ter očetovskega dopusta, pa tudi možnosti pridobivanja otroških dodatkov, štipendij, znižanega plačila vrtca in skrajšanega delovnega časa zaradi starševstva.

Celostno podporo kmetom bodo v KGZS izvajali do konca leta 2024. Trenutno poteka v obliki javnega naročila, »v prihodnje pa si bomo prizadevali, da bi bila tovrstna svetovanja stalnica, saj se je že v prvih treh mesecih svetovanj pokazalo, da so potrebe velike«, je dejala Lucija Pinterič iz KGZS. Odziv na svetovanja je velik, kljub temu da so pri zbornici promocijo na terenu šele dobro začeli. »Ljudje dnevno kličejo in se dogovarjajo za srečanja. Tudi za psihosocialno podporo, ki je v kmetijski dejavnosti povsem nova, predvsem v smislu, da je res specializirana za kmete in prepoznava stiske kmečkega prebivalstva, specifične za ta del populacije. Na tem področju ne delujemo le kot svetovalci, ampak skušamo destigmatizirati področje duševnega zdravja na podeželju,« so še poudarili v KGZS. 

kgzs celostna-podpora-kmetom