vestnik

Projekt PMSNS v Radmožancih: Se je res zataknilo pri birokraciji?

Maja Hajdinjak, 8. 4. 2022
Vanesa Jaušovec
Za nakup notranje opreme in razvojnih pripomočkov ter za ureditev okolice je naša država lani prispevala 100.000 evrov. Kot so pojasnili v PMSNS, je bil ta finančni vir del dogovora med narodnostnim poslancem Ferencem Horvathom in slovensko vlado.
Aktualno

Slovenski finančni vir je del dogovora poslanca Ferenca Horvatha z vlado.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) si je že od leta 2018 prizadevala za ustanovitev razvojnega centra za zgodnjo obravnavo otrok, v katerem bi lahko ponudili pomoč otrokom s težavami ali motnjami v zgodnjem razvoju. S tem namenom je Občina Lendava leta 2018 v Radmožancih kupila nepremičnino, zanjo je s sosednjima parcelama v skupni velikosti 2240 kvadratnih metrov odštela nekaj manj kot 15 tisoč evrov. Šlo je za nekdanjo kmečko hišo z gospodarskim poslopjem, katere lastništvo je lendavska občina po nakupu brezplačno prenesla na PMSNS.

Gradnja novega objekta na omenjeni parceli v Radmožancih se je začela januarja 2021, objekt pa je bil dokončan konec lanskega leta. Vrednost gradbenih del je bila nekaj manj kot 652 tisoč evrov. Sredstva sta zagotovila sekretariat za narodno politiko madžarske vlade in Sklad Gabor Bethlen. Denar za gradbena dela je bil sicer črpan iz tako imenovanega programa za razvoj vrtcev, vendar to ne pomeni, da bo v okviru razvojnega centra v Radmožancih nastal nov vrtec, kakor so ob predstavitvi projekta leta 2019 navajali pri PMSNS. Na Madžarskem namreč skrb za predšolske otroke s posebnimi potrebami spada v šolski resor, zato je bilo s tega področja odobreno tudi sofinanciranje.

Projekt gradnje razvojnega centra sta podprla tudi slovensko ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za nakup notranje opreme in razvojnih pripomočkov ter za ureditev okolice je vsako od ministrstev lani prispevalo 50.000 evrov. Kot so pojasnili v PMSNS, je bil ta finančni vir del dogovora med narodnostnim poslancem Ferencem Horvathom in slovensko vlado. Z vprašanjem v zvezi s finančno pomočjo smo se obrnili tudi na omenjeni ministrstvi. Na ministrstvu za delo so nam potrdili, da je bil med Horvathom in vlado sklenjen dogovor o sodelovanju, del katerega je seznam konkretnih nalog, med njimi tudi sodelovanje pri gradnji omenjenega centra. Vlada je predlog o sofinanciranju potrdila v juliju 2021. Na ministrstvu za zdravje pa so povedali, da je PMSNS prošnjo za sofinanciranje razvojnega centra v Radmožancih na njihovo ministrstvo naslovila 22. septembra 2021. 

radmozancijul21
Majda Horvat
V Radmožancih trenutno še zaključujejo gradbena dela.

Še vedno gradijo

Točen datum odprtja razvojnega centra za zgodnjo obravnavo otrok še ni določen, saj se je projekt tudi zaradi posledic epidemije koronavirusa nekoliko podaljšal. Na dvorišču pred objektom trenutno še potekajo gradbena dela, prav tako še niso dobili zunanjih igral. Šele ko bodo vsa zunanja gradbena in notranja dela končana, se bodo začeli ukvarjati z vsebinskim delom in sklepanjem pogodb z zunanjimi sodelavci.

Po odprtju centra bodo strokovnjaki v Radmožancih zagotavljali pomoč vsem otrokom in družinam, ne glede na nacionalno pripadnost, center torej ne bo namenjen le pripadnikom madžarske manjšine. V okviru centra bodo potekale tudi tematsko usmerjene (prostočasne) dejavnosti in aktivnosti, ki pomembno vplivajo na razvoj različnih veščin ter na socialno vključenost in povezovanje otrok in družine z okolico. 

Čeprav si PMSNS želi, da bi bil center vključen v tako imenovano javno mrežo, to za zdaj ni mogoče. Razvojne ambulante so v Sloveniji organizirane teritorialno, njihovo delovanje pa lahko poteka le v okviru javne mreže in ne zasebnih izvajalcev. Prav tako bo delo v centru na začetku potekalo le popoldne, in sicer ob pomoči zunanjih strokovnjakov iz Slovenije in Madžarske, so pojasnili v PMSNS.

Od vrtca do medgeneracijske hiše 

Če bo razvojni center v Radmožancih ministrstvo za zdravje zaprosil, da ga vključi v javno mrežo izvajalcev zdravstvenega varstva, bodo predlog preučili z vidika izpolnjevanja pogojev, so v zvezi s tem sporočili z ministrstva za zdravje, na katero smo prav tako poslali vprašanje v zvezi z vključitvijo radmožanskega razvojnega centra v javno mrežo.

Odgovor ministrstva je nakazal, da PMSNS doslej še ni dala pobude za vključitev v javno mrežo, zato smo se nanjo z vprašanjem, da pojasnijo odgovor ministrstva, obrnili še enkrat. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedala Zsuzsanna Bači iz PMSNS, so pobudo dali že večkrat, da pa se je mogoče zataknilo pri birokraciji. Zdaj naj bi se prvenstveno ukvarjali s tem, da se končajo vsa potrebna dela na objektu, ob tem pa je Bačijeva dodala, da dogovarjanja trenutno potekajo v smeri oblikovanja vsebine za vzpostavitev medgeneracijske hiše. »To ne pomeni, da centra za zgodnji razvoj otrok ne bo, ampak se bomo zanj poskušali potruditi po najboljših močeh.« 

pmsns Radmožanci razvojni-center