vestnik

(PROJEKT RUNE) Dela zamaknjena za eno leto

D. N., 14. 12. 2022
Jure Kljajić
S čezmejnim projektom Rune želijo omogočiti priključitev na optično širokopasovno omrežje uporabnikom s podeželskih območij, ki te možnosti še nimajo.
Aktualno

V projekt Rune je vključena večina od 27 pomurskih občin

S čezmejnim projektom Rune, ki ga v Sloveniji izvaja podjetje Rune Enia, želijo omogočiti priključitev na širokopasovno optično omrežje uporabnikom s podeželskih območij Slovenije, ki te možnosti še nimajo in živijo v naseljih z manj kot tisoč naslovi. V projekt je vključena večina od 27 pomurskih občin, gradnja omrežja, ki bi se morala v nekaterih občinah končati že lani, pa se je zaradi različnih okoliščin zamaknila za eno leto. Gradbena dela za omrežje Rune se bodo v Pomurju po zagotovilih izvajalcev začela v kratkem, dokončana bodo predvidoma v prihodnjem letu. V projekte, ki so jih začeli letos, so vključene občine Apače, Cankova, Gornja Radgona, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina.



Gradnja optičnega omrežja ni razdeljena po občinah, temveč po projektih, naštete občine so tako del enega ali več projektov. Občine Apače, Gornja Radgona in Tišina so z občinama Benedikt in Sveta Ana vključene v projekt z internim poimenovanjem S35a, preostale naštete občine s tišinsko pa v projekt z internim poimenovanjem S39. Gradbena dela za projekt S35a bo izvajalo podjetje Kabelnet, za projekt S39 pa Telegroup. Pogodbe z izvajalci so bile podpisane letos oktobra. V sklopu gradnje bosta najprej postavljeni vozlišči za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom v občinah, vključenih v posamezni projekt. Vozlišče za projekt S35a bo v naselju Plitvice v Občini Apače, vozlišče za projekt S39 pa v naselju Mačkovci v Občini Puconci. Iz vozlišč bodo nato gradili omrežje naprej po občini, v kateri stoji vozlišče, in nato v druge občine posameznega projekta.



»Da bo gradnja potekala hitreje, bomo skoraj istočasno gradili omrežje med naselji oziroma tako imenovano primarno omrežje ter omrežje neposredno do uporabnikov in uporabniške priključke oziroma tako imenovano sekundarno omrežje, hkrati bomo uporabnike priključevali na omrežje,« so za Vestnik razložili v družbi Rune Enia. Zahtevek za priključek bo mogoče oddati šele, ko se bo začela gradnja omrežja na posameznem območju, prav tako bodo v času gradnje na terenu uporabniki lahko sklepali pogodbe s predstavniki podjetja. Strošek priključitve na optično omrežje znaša 150 evrov z DDV za fizične osebe in 167,13 evra z DDV za pravne osebe, dostop do širokopasovnih storitev pa omogoča izbrani ponudnik storitev, s katerim naročnik priključka sklene naročniško pogodbo.

V projekt Rune so vključene tudi občine Črenšovci, Dobrovnik, Križevci, Lendava, Ljutomer, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici, Turnišče in Veržej. Posamezna občina je vključena v enega ali dva interna projekta, časovnega termina za začetek izvajanja teh projektov pa družba Rune Enia še nima. 

projekt-rune potek