vestnik

(PROMETNE ZAGATE V BELTINCIH) V Domu Janka Škrabana in župniji so za širitev doma, ne pa za cesto

Majda Horvat, 17. 2. 2024
Jure Zauneker
V Domu Janka Škrabana so ogorčeni nad namero, da bi cesto speljali mimo njihovega doma, njihovim prizadevanjem pritrjujejo tudi v beltinski župniji.
Aktualno

Virag je poudaril tudi, da je zadeva postala aktualna s peticijo prav zdaj, ker občina pričakuje izdajo konservatorskega načrta zavoda za varstvo kulturne dediščine ter njegovo mnenje o tem, ali smejo del ceste pomakniti povsem na rob parka.

V Vestniku smo decembra pisali o veliki obremenjenosti državne ceste skozi Beltince, saj se po njej pelje od deset do dvanajst tisoč vozil na dan, od tega tisoč dvesto težkih tovornjakov in avtobusov. Župan Občine Beltinci Marko Virag je takrat dejal, da občina pripravlja nekatere ukrepe, s katerimi bi spremenili tok prometa po lokalnih cestah. Med drugim je napovedal, da bodo letos izvedli prve ukrepe za umirjanje prometa po celotni Ravenski ulici od kapelice sv. Antona mimo cerkve proti poslovnemu centru Mercator.

Poudaril je tudi, da z beltinsko župnijo tečejo pogovori o tem, da bi del ceste mimo cerkve nekoliko odmaknili od njenega glavnega vhoda, naprej pa bi bila ta speljana naravnost do državne ceste. »Tu bi se povezala z načrtovanim krožiščem na državni cesti, ki bi ga uredili namesto zdajšnjega križišča s cesto proti Gančanom. Občina je s tem namenom že kupila nekaj objektov, ki bi jih porušili, in sicer v bližini doma starejših ter nekdanjo kavarno ob zdajšnjem križišču v smeri vasi Gančani. V kratkem pričakujemo tudi končno poročilo konservatorskega načrta za predel gradu in parka,« je o nameri za umestitev novega dela ceste še povedal beltinski župan.



Na zapisano v članku, ki je bil januarja objavljen še na spletni strani Vestnika, so se zdaj odzvali v Domu Janka Škrabana Beltinci. V peticiji, ki so jo naslovili Cesta nam bo poslabšala življenje in jo je podpisalo 44 stanovalcev doma starejših, so navedli, da podpirajo skrb za izboljšanje prometnih razmer s sprejemanjem ukrepov za usmerjanje prometa in zmanjšanje notranjega prometa. Hkrati pa so ogorčeni zaradi namere, da bi cesta potekala mimo njihovega doma. »Stanovalci smo nad namero ogorčeni, saj bi predvidena cesta potekala mimo Doma Janka Škrabana na strani, kjer imamo nekateri stanovalci sobe z balkonom. Ti nam pomenijo stik z okolico in naravo, saj omogočajo pogled na park, zato v prijetnih dneh na njih pogosto sedimo.«

beltinci
Jure Zauneker
Beltinci

Zapisali so še, da nasprotujejo gradnji ceste na tej lokaciji tudi zato, ker se bo zaradi nje povečal hrup, povečan promet bo vplival tudi na kakovost zraka. »To bo za nekatere izmed nas skrb vzbujajoče, saj jih ima nemalo težave z dihanjem.« Navajajo tudi, da se stanovalci pogosto odpravijo v bližnji park in bi jim nova cesta to otežila, saj jim že sedanja cesta pomeni oviro. »Menimo, da se bo z gradnjo predvidene ceste kakovost življenja v Domu Janka Škrabana bistveno zmanjšala. Zato s podpisi te peticije stanovalci apeliramo na župana Občine Beltinci in občinske svetnike, da nas v naši starosti ne pozabijo in nas upoštevajo ter obravnavajo kot vsakega drugega občana. V domu nas je čez 80 stanovalcev, ki si v jeseni življenja zaslužimo človeka vredno življenjsko okolje.« Želijo si tudi, da občina odstopi od namere o gradnji te ceste in najde drugo rešitev.



Jakobova: »Izrazili svoje mnenje«

Peticija je bila objavljena skupaj z imeni vseh podpisnikov na domskem facebook profilu, prav tako je bila poslana na naslov beltinske občine in župana. Zakaj so se v dogajanje glede umestitve ceste v prostor s peticijo vključili še stanovalci doma starejših? Zakaj se v interesnem krogu iskanja dogovora med deležniki niso »zavrteli« samo trije sogovorniki, ob vodstvu občine še predstavniki zavoda sv. Cirila in Metoda, v sklopu katerega deluje dom starejših, in Župnija Beltinci kot ustanoviteljica tega javnega zavoda ter lastnica nepremičnine oziroma stanovanjske hiše ob stavbi doma starejših, okoli katere se vrti spor. Ob tem širšem spraševanju po odgovornosti, ki je povezano s pristopom k reševanju problema, se postavlja še vprašanje izvedbe zbiranja podpisov. Ali podpisniki pri podpisovanju res niso bili izpostavljeni vplivni sugestiji oziroma pričakovanjem vplivnejših oseb, ali so povsem razumeli vsebino listine, ki so jo podpisali, predvsem pa se zavedali posledic izpostavljenosti zaradi objave njihovih imen na družbenem omrežju. 


»Stanovalci doma so s peticijo izrazili svoje mnenje, za kar imajo vso pravico, z njeno objavo so torej hoteli biti slišani,« je povedala Gabrijela Jakob, direktorica zavoda sv. Cirila in Metoda. Podčrtala je, da so stanovalci sami hoteli, da se peticija objavi, in to v celoti. Pojasnila je še, da je socialna delavka vsebino članka o načrtih občine za umestitev ceste mimo doma starejših najprej predstavila svetu stanovalcev, člani pa so potem predlagali, da se s tem seznanijo tudi drugi stanovalci. Sklican je bil sestanek, na katerem je Jakobova stanovalce seznanila z informacijami, ki jih je glede namere občine za ureditev ceste imela tudi sama in so bile enake, kot so bile navedene v članku. Poskušala jih je tudi pomiriti s tem, da je zemljišče še vedno v lasti župnije, ter s stališčem župnije glede prodaje. Na sestanku je sodelovalo več kot 40 stanovalcev, ki so nato izrazili željo, da bi podpisali peticijo, ki naj se jim pripravi, prav tako so sami predlagali, da se ta objavi. »Mi jim to administrativno podporo moramo zagotoviti, saj imajo vso pravico do izražanja mnenj,« je še povedala Jakobova. Pripravljeno peticijo so potem stanovalci, ne da bi kdo pritiskal nanje, podpisali, v celoti pa so jo potem tudi objavili.

beltinci
Jure Zauneker
Gradnji ceste na tej lokaciji nasprotujejo tudi zato, ker se bo zaradi nje povečal hrup, povečan promet bo vplival tudi na kakovost zraka.

Svet zavoda in župnik izvedela pozneje 

Svet zavoda sv. Cirila in Metoda ni bil seznanjen s pripravo in podpisovanjem peticije stanovalcev, pravi Jožef Kavaš, predsednik sveta. Sam je zanjo izvedel šele po objavi na spletni strani doma. »Res pa je, da je svet zavoda že pred letom in pol sprejel sklep, da nasprotujemo tej gradnji, saj obstajajo idejni načrti za dograditev doma na tej lokaciji zaradi potrebe po ureditvi prostorov za dementne stanovalce ter pralnice,« pove Kavaš. Spomni tudi, da so župana in občino opozorili, da usmeritev prometa v Beltince ni pametna. Kavaš je bil pred leti tudi predsednik Krajevne skupnosti Beltinci in že takrat seznanjen z idejnimi načrti za obvoznico, ki so jih pripravljali v sedemdesetih letih.

»Peticija je legitimna zadeva stanovalcev,« pa meni Boris Kučko, župnik Župnije Beltinci. Sam je bil z njo seznanjen tik pred tem, ko so jo podpisali, o vprašanju umestitve ceste pa se z nobenim od stanovalcev prej ni pogovarjal. Se mu pa zdi ključno to, da so stanovalci prvi, ki bi jim bilo treba ta projekt primerno predstaviti. Kučko je spomnil, da je župnija oktobra 2020 zavrnila prošnjo občine o odkupu te parcele ravno z namenom, da ceste tukaj ne bi delali. Res pa je, da je lani sodeloval v neformalnem pogovoru o možnosti, da se cesta pomakne bližje parku, in da je omenil možnost, da na osnovi novih dejstev v primeru pozitivnega mnenja zavoda za varstvo kulturne dediščine občina znova naslovi prošnjo za odkup na župnijo. »Sam sem ves čas vztrajal pri tistem, kar smo sprejeli leta 2020, torej da parcele ne prodamo, in nisem dopuščal nobene druge možnosti,« je še povedal beltinski župnik.  

Že takrat, ko so zavrnili prodajo zemljišča, je župnija kot lastnica doma občino seznanila, da to zemljišče nujno potrebuje za morebitno širitev doma, kajti možnosti za širitev v katero drugo smer nimajo. Nujno pa bi potrebovali pralnico in prostore za tehnične službe. 

Župan zavrača očitke

Župan Občine Beltinci Marko Virag se je na peticijo odzval z besedami, da sam kot tudi občinski svetniki podpirajo vsako peticijo, ki je namenjena izboljšanju razmer v lokalni skupnosti, tako tudi glede prometne ureditve. »Vsako mnenje je zame kot župana dobrodošlo, vendar težko komentiram vsebino peticije, ki je izvedena v organizaciji nekoga, ki ima škarje in platno v svojih rokah, torej je lastnik zemljišča, o katerem bi se bilo treba pogovoriti. Če se lastniki s tem ne strinjajo, potem je vprašljiva tudi izvedba projekta po idejni zasnovi.«

Virag je poudaril tudi, da je zadeva postala aktualna s peticijo prav zdaj, ker občina pričakuje izdajo konservatorskega načrta zavoda za varstvo kulturne dediščine ter njegovo mnenje o tem, ali smejo del ceste pomakniti povsem na rob parka. S tem bi to tudi nekoliko odmaknili od vhodnih vrat cerkve. S pozitivnim mnenjem zavoda in če bi občini uspelo doseči dogovor z župnijo o odkupu nepremičnine, ki je v njeni lasti, bi projekt lahko začeli.

»V nobenem primeru ne gre za pritisk na lastnika, da bi nepremičnino prodal. Če nepremičnine ne želi prodati, potem je zadeva za nas končana. Ta varianta poteka ceste ni edina, ki smo jo pripravili, res pa je, da je bila z vidika prometne stroke izpostavljena kot najboljša,« je očitke o pritisku občine na zavod oziroma župnijo, da ji nepremičnino prodajo, zavrnil župan. »Smo si pa v občini zadali, da bomo prometno situacijo na tem območju enkrat rešili. Odgovornosti se ne moremo otepati in ne moremo ravnati po priporočilu nekaterih, da naj zadevo pustimo takšno, kot je,« je jasen Virag.

občina-beltinci promet prometne-zagate dom-janka-škrabana-beltinci