vestnik

Generalmajor Lipič: O pravičnosti v Sloveniji že kar nekaj časa ne moremo govoriti

Vestnik, 26. 12. 2020
Posnetek zaslona
Slavnostni govornik generalmajor Ladislav Lipič.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota je v sodelovanju z Območnim odborom Zveze veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje vsako leto priredila slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti na Trgu zmage v Murski Soboti. Letos je zaradi epidemije koronavirusne bolezni slovesnost potekala virtualno.

Slavnostni govornik na virtualni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenije in častni občan Mestne občine Murska Sobota generalmajor Ladislav Lipič. 

Kot je izpostavil v svojem nagovoru, je današnji praznik namenjen dvema pomembnima vrednotama, enotnosti in zaupanju, ki sta bili pomembni tudi pred tridesetimi leti na takratnem plebiscitu. "Zaupanje v takratno oblast in celotno slovensko politiko je bilo veliko. Temu je prispevalo tudi zaupanje v zakonodajno, izvršilno in sodno vejo oblasti. Sporočila takrat so bila jasna in posredovana na umirjen in jasen način ter brez groženj. Vzpostavljeno je bilo popolno zaupanje, kar je imelo za posledico popolno enotnost slovenskega naroda," je izpostavil slavnostni govornik. 

dan-samostojnosti-in-enotnosti, proslava, murska-republika
Posnetek zaslona
Slavnostni govornik generalmajor Ladislav Lipič.

Dodal je, da je danes bolezen onemogočila pogled v oči, stisk rok, vzpostavili smo socialno distanco. "Namesto, da bi nas nevarnost bolezni združevala, nas je očitno dokončno ločila. Danes ne moremo govoriti o enotnosti in zaupanju. Vendar pa vsega ne moremo pripisovati bolezni. Vzroki so globlji in niso od letošnje pomladi. Začelo se je že pred desetletjem, ko se je začelo odmikanje od pravne države. O pravičnosti v Sloveniji že kar nekaj časa ne moremo govoriti." 

Ob koncu svojega nagovora je Lipič še povedal: "Sem optimist in prepričan sem, da bo Slovenija država, kakršno si državljanke in državljani zaslužijo. Takšno je lahko tudi naše Pomurje, saj ima bogat intelektualni potencial. ki bo gotovo pomagal ustvariti želene rezultate." 

proslava dan-samostojnosti-in-enotnosti