vestnik

Prostofer odslej tudi v Radencih

Vestnik.si/Dani Mauko, 12. 1. 2022
Dani Mauko
Prostofer tudi v Radencih.
Aktualno

Občina Radenci je 75. občina v Sloveniji, ki je pristopila k vseslovenskemu prostovoljnemu projektu za mobilnost starejših Prostofer: s srcem na poti, brezplačni prevozi za starostnike.

Gre za projekt zavoda Zlata mreža in njihov predstavnik Miha Bogataj je v Radencih tudi izvedel izobraževanje prostovoljnih voznikov. Župan Roman Leljak pa jim je predal ključe novega električnega avtomobila Renault Zoe, ki ga bodo uporabljali za brezplačne prevoze starejših. Meni, da je pristop k projektu Prostofer pridobitev za starostnike v občini. 

radenci, prostofer
Dani Mauko
Prostofer tudi v Radencih.

radenci, prostofer
Dani Mauko
Prostofer tudi v Radencih.

Dogodka se je udeležila tudi Dragica Sternad Pražnikar iz Agencije za varnost prometa. Predstavila je, kaj sploh je Prostofer, komu je namenjen in podobno, Bogataj pa je opisal, kako projekt deluje. 

radenci, prostofer
Dani Mauko
Prostofer tudi v Radencih.

PROSTOFER (prostovoljni šofer) je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa je to za številne prevelik strošek.

Komu je namenjen? 

Prevoz lahko naročijo vsi tisti starejši, ki ne vozijo sami, nimajo svojcev, imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

Prostofer vas bo odpeljal le po nujnih opravkih in do javnih ustanov, npr. v zdravstveni dom ali bolnišnico, v lekarno, na banko, pošto, upravno enoto ipd.

občina-radenci prostofer