vestnik

(PROSTOFER V POMURJU) Pomaga, ker bo pomoč kdaj potrebovala tudi sama

Ines Baler, 22. 3. 2022
Vanesa Jaušovec
Zdenka Marinič preživlja peto leto v pokoju. V času zaposlitve je delovala kot vzgojiteljica in strokovna delavka, sedaj pa z veseljem priskoči na pomoč starejšim. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

V projekt je vključenih pet pomurskih občin, kmalu se bo pridružila še ena.

V Sloveniji je bil pred leti vzpostavljen prostovoljski projekt za mobilnost starejših Prostofer. Vodi ga zavod Zlata mreža, vanj pa je vključenih 80 slovenskih občin, med njimi so tudi Gornja Radgona, Apače, Lendava, Murska Sobota in Radenci. Te občine omogočajo brezplačne prevoze občanom, starejšim od 65 let, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke ter slabe povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. 

»Zelo nas je presenetilo, da se občine tako dobro odzivajo in pridružujejo projektu. Je pa res, da so potrebe starejših po tovrstnih prevozih zelo velike, da je starejših v naši družbi vse več,« pravijo v zavodu. Dodajajo, da največkrat pomoč potrebujejo starejši občani, ki živijo sami. »Takih je res veliko. Njihovi otroci so se odselili, sami ne vozijo, imajo slabe povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, težko hodijo,« so sporočili iz Zlate mreže. 

Zgodbe se je dotaknejo 

V Pomurju sta v projekt Prostofer najdlje vključeni soboška in apaška občina, od oktobra 2020. Nazadnje se je januarja letos pridružila Občina Radenci. V tej prevoze opravlja sedem prostovoljnih voznikov, enemu smo se pri vožnji pridružili tudi mi. Upokojenka Zdenka Marinič je zjutraj ob 7. uri prišla do občinske zgradbe, kjer se je srečala s Simono Himelrajh, ki je na občini odgovorna za projekt. Ta ji je izročila ključe in jo pospremila do garaže, kjer je parkiran električni avtomobil, ki ga uporabljajo za prevoze starejših. 



»V preteklosti sem bila članica krajevne organizacije Rdečega križa in smo veliko pomagali, dve leti sem bila tudi prostovoljka v domu starejših občanov, zdaj pa sem začutila, da sem še sposobna voziti in pomagati drugim. Tudi sama bom kdaj verjetno potrebovala pomoč,« pojasni odločitev, da sodeluje kot prostovoljka. Lastnost, ki jo je pri tem dobro imeti, je po njenih besedah potrpežljivost, seveda pa je potrebna tudi empatija. »Dolga leta sem imela bolno mamo in sem jo večkrat morala kam peljati. Pri takih stvareh ne gre na hitro in glede potrpežljivosti imam izkušnje,« pravi in doda, da se je zgodbe starejših dotaknejo.

Z Mariničevo smo se peljali do stanovanjskega bloka v Radencih, kjer je pobrala moža in ženo, ki sta potrebovala prevoz do Zdravstvenega doma Gornja Radgona. Medtem je pripovedovala, da vozniki tistim, ki se prijavijo za prevoz, tudi pomagajo pri prenosu stvari do avta ali hiše, se z njimi pogovorijo o tegobah. V radenski občini je sogovornica edina ženska med vozniki, pred prvo vožnjo je opravila tudi neke vrste preizkus, saj prej ni imela izkušenj z električnim avtomobilom. Se je pa nanj hitro navadila in je sedaj vedno, ko lahko komu pomaga, vesela.

prostofer, prostovoljni-šofer, zdenka-marinič, občina-radenci, s-srcem-na-poti
Vanesa Jaušovec
Zakonca Ana in Tone Herbaj iz Radenec menita, da je prostofer zelo dobrodošla storitev, če starejši nimajo drugega prevoza, ko morajo po nujnih opravkih. Foto Vanesa Jaušovec



Uporabno in preprosto

Himelrajhova, ki je na občini svetovalka za družbene dejavnosti, pove, da so se projektu Prostofer pridružili, ker so opazili potrebe po tovrstni storitvi, in po dobrem mesecu delovanja so tudi začeli zaznavati povečan interes za prevoze. V času našega obiska sta prevoz potrebovala zakonca Ana in Tone Herbaj. »Sedaj sva prvič uporabila to storitev. V nabiralnik smo pred časom dobili obvestilo o Prostoferju in sva se odločila poskusiti. Zdi se nama zelo uporabno, saj trenutno nimava drugega prevoza,« sta razložila med potjo. 

V omenjenih petih pomurskih občinah je bilo po oceni zavoda prevoženih že okoli 20 tisoč kilometrov, ob tem dodajajo, da se prevozi opravljajo večinoma znotraj lokalne skupnosti, na primer do zdravstvenega doma, upravne enote, trgovskega središča, pokopališča in podobno. Odločitev o tem, kakšno vozilo uporabljajo za brezplačne prevoze, sprejmejo občine same. »Mi jih spodbujamo k nakupu električnega vozila, saj si prizadevamo za trajnostni in ekološki pomen projekta Prostofer, medtem ko nekatere občine sploh ne kupujejo novega vozila, ampak uporabijo občinskega, ki ga že imajo,« poudarjajo v zavodu Zlata mreža. 

Tesne vezi



Tako imenovani prostoferji niso le prostovoljni vozniki, ampak predvsem družabniki in tudi spremljevalci za tisti dan, ko koga kam peljejo. To sicer lahko postane vsak z veljavnim vozniškim dovoljenjem, ki v prostem času rad pomaga drugim. »Priča smo veliki osamljenosti starejših, ki živijo sami, in pogosto je prostofer edini človek, s katerim v več dneh spregovorijo kakšno besedo.« Ker se vsi ne znajdejo v okoljih, kjer imajo opravke, jim vozniki tudi pomagajo, na primer jih pospremijo do čakalnice, pomagajo nesti vrečke iz trgovine ali jim pomagajo pri hoji po stopnicah.

Ena od koristi projekta je po mnenju delujočih v zavodu tudi to, da se med uporabniki in vozniki pogosto stkejo tesne vezi in visoka stopnja zaupnosti. »Starejši jim radi povedo svoje zgodbe, zaupajo težave in se nanje navežejo. Po drugi strani pa je voznikom lepo, ker so deležni hvaležnosti, iskrenosti in dobrega občutka, da so nekomu polepšali dan,« še povedo v Zlati mreži.

Dodajmo še, da se bo projektu kmalu pridružila še Občina Puconci.


Občina Apače: v projektu od oktobra 2020, 11 voznikov, VW E-Golf

Občina Gornja Radgona: v projektu od novembra 2020, 8 voznikov, Ford Fiesta

Občina Lendava: v projektu od januarja 2021, 3 vozniki, Audi A3

Mestna občina Murska Sobota: v projektu od oktobra 2020, 6 voznikov, Renault E-Zoe

Občina Radenci: v projektu od januarja 2022, 7 voznikov, Renault E-Zoe


Kako priti do storitve? 
Osebe, ki potrebujejo prevoz, morajo poklicati na brezplačno telefonsko številko 080 10 10. V komunikacijskem centru bodo zapisali podatke klicatelja in lokacijo prevoza ter o tem obvestili prostovoljnega voznika. Potrditev nato prejme tudi oseba, ki potrebuje prevoz. V zavodu Zlata mreža pri tem dodajajo, da invalidi in osebe s posebnimi potrebami pri prevozu ob sebi potrebujejo spremljevalca.

prostofer zdenka-marinič zlata-mreža