vestnik

Protestni shod kmetov čez en teden

Vestnik.si, 18. 4. 2023
Jure Kljajić
Protestni shod kmetov bo v torek, 25. aprila ob 12.05 v centru Ljubljane.
Aktualno

Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so sporočili, da bo protestni shod kmetov v torek, 25. aprila ob 12.05 v centru Ljubljane.

"Z razočaranjem sporočamo, da zaostrujemo protestne aktivnost. Sestankov na resornih ministrstvih se več ne udeležujemo, saj z gradivom, ki smo ga prejeli od njih, nismo zadovoljni. Rešitev trenutno ni, zato se tudi nadaljnjih sestankov ne bomo udeleževali. Naše zahteve niso upoštevane, vse uredbe, ki nam jih piše država sama, pa kmete postavljajo v bistveno težji položaj," je uvodoma povedal Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije na novinarski konferenci, ki so jo napovedali za danes. 

Kot je dodal, je bil kaplja čez rob predlog zakona o zaščiti živali. "Nesprejemljivo je, da bi bile živinorejske kmetije poligon za tako imenovane aktiviste. S tem se degradira znanje rejcev živali. Zakaj imamo resorna ministrstva, če nam bodo vse ukrepe podajali naravovarstveniki," se je še spraševal Medved in dodal, da kmetje ne pristajajo na dejstvo, da se zadev ne da rešiti in da zadeve stojijo. 

opozorilni-shod-kmetov-2023, murska-sobota-traktorji, traktoristi, kmetje, kmetijstvo
Jure Kljajić
Protestni shod kmetov bo v torek, 25. aprila ob 12.05 v centru Ljubljane.

"Zato obveščamo, da z današnjim dnem ponovno vzpostavljamo stavkovne aktivnosti po vsej Sloveniji. Protestni shod bo v torek, 25. aprila, in sicer pet čez 12 v centru Ljubljane. Mi ne zahtevamo denarja, ne menjave ministrice, želimo le, da se začne ščititi kmeta in slovenskega potrošnika," tako predsednik Sindikata kmetov Slovenije. 

Tudi Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije je izpostavil, da je bila kaplja čez rob vložitev zakona o zaščiti živali, ki da se dela norca iz rejcev. "Mi ostro obsojamo vsako slabo in nehumano ravnanje z živalmi, vendar pa je treba tudi k temu pristopiti strokovno in socialno. Tu v tem predlogi gre za vdor na naše kmetije, za ignoriranje biovarnosti in zaščite rejnih živali, neznanje s tega področja zato ne moremo dopustiti in se bomo proti temu zakonu borili z vsemi možnimi postopki," je dejal in izpostavil enotnost slovenskih kmetov in nevladnih kmetijskih organizacij. 

sindikat-kmetov-slovenije kmetijsko-gozdarska-zbornica-slovenije protestni-shod