vestnik

Protestniki v središču Ljubljane znova proti vladnim ukrepom

STA, 8. 5. 2020
Novice Svet24
Protest v središču Ljubljane.
Aktualno

V središču Ljubljane več tisoč protestnikov na kolesih izraža nasprotovanje vladnim ukrepom v času epidemije koronavirusa. Zbrali so se na Trgu republike, torej nasproti DZ, ki je sicer ograjen. Nekateri nosijo transparente, kolesarji zvonijo z zvončki, nekateri pa zelo s kravjimi zvonovi. Policijski helikopter preletava območje.

Protest poteka pod geslom Ne boste nam vzeli naše svobode, pripravljajo pa ga različne iniciative, ki sicer protestnike pozivajo, naj spoštujejo ukrepe za varovanje zdravja.

Protestnike v središče mesta spremljajo policisti. Ti po megafonu opozarjajo, da protest ni organiziran in naj upoštevajo navodila. Že pred tem so vse pozvali k spoštovanju predpisov in opozorili, da bodo protestniki videonadzorovani.

Protest sicer poteka mirno, udeleženci, pretežno srednje in mlajše generacije, s krožno vožnjo v koloni na kolesih izražajo svoje nestrinjanje z omejevanjem svobode in drugimi ravnanji vlade. Slišati je glasne vzklike "lopovi". Tudi na transparentih je mogoče prebrati nekatere zapise, kritične do vlade, pa tudi predsednika republike Boruta Pahorja.

Kolesarji so napolnili del Trga republike, Prešernovo ulico in del Aškerčeve ulice.

Protestniki večinoma nosijo maske. Na Slovenski ulici pa prodajajo tudi majice z napisom Zbudi se.

Protesti so se napovedovali tudi za nekatera druga mesta po državi, kjer pa se je zbralo veliko manj ljudi.

Protestov se udeležujejo tudi nekateri politiki, med njimi je opaziti prvaka Levice Luko Mesca. Prav tako je bilo opaziti sindikalista Branimirja Štruklja.

protest koronavirus dz vlada
Kaj zdaj berejo drugi