vestnik

(PROTITOČNA OBRAMBA) Izvajal jo bo isti izvajalec kot v preteklih letih, vendar s Ptuja

D. N., 23. 6. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Letalski center Maribor bo dejavnost na branjenem območju lahko izvajal le 26 ur.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo odločitev o ponudniku, ki bo izvajal aktivnosti, potrebne za posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom na območju severovzhodne Slovenije v letu 2024. To bo Športno društvo Letalski center Maribor (LCM), ki se je do roka, do 14. maja, prijavilo kot edini ponudnik na javno naročilo kmetijskega ministrstva, letalsko obrambo pred točo pa je izvajalo že v preteklih letih. Ponudniku je bilo oddano naročilo v skupni ponudbeni vrednosti 282.181 evrov brez davka na dodano vrednost (DDV) oziroma 344.260 evrov z DDV. »Pogodba je bila podpisana, od 15. junija tako lahko izvajamo to dejavnost. Se pa soočamo z velikim problemom, saj je letališče Maribor zaprto, ker jim je skozi streho pritekla voda in uničila nekaj naprav, zato smo morali letalo, posadko in celotno opremo preseliti na Ptuj, od koder bomo torej izvajali letalsko obrambo pred točo,« je povedal Darko Kralj, vodja LCM.

odbor-za-kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrano, terenska-seja, namakanje, protitočna-obramba
Damjana Nemeš
"Na žalost je financiranje ponovno ostalo na podobni ravni, kot je bilo v preteklih letih, čeprav vseskozi opozarjamo, da s temi sredstvi komaj pokrijemo vse stroške," pravi Darko Kralj, vodja Letalskega centra Maribor.

Branjeno območje zajema vseh 27 pomurskih občin, vseh 41 občin Podravja ter dodatno občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske statistične regije ter Občino Podvelka iz koroške statistične regije. Rok za izvedbo celotne storitve je 15. september 2024, po pogodbi pa je predvidenih 26 ur branjenja. »Delali bomo tako dolgo, kot bomo imeli resurse oziroma reagente, ki smo jih seveda morali kupiti prej, čeprav nismo vedeli, ali bomo to dejavnost sploh izvajali. Na žalost je financiranje ponovno ostalo na podobni ravni, kot je bilo v preteklih letih, čeprav vseskozi opozarjamo, da s temi sredstvi komaj pokrijemo vse stroške,« je še povedal Kralj, vodja LCM, ki pred vremenskimi nevšečnostmi brani skoraj štiri tisoč kvadratnih kilometrov površin. Letalsko obrambo pred točo bodo tudi letos izvajali z le enim letalom in z do desetimi posadkami, kolikor jih je v Letalskem centru Maribor vedno na razpolago.

protitočna-obramba letalski-center-maribor