vestnik

Potrjena okužba pri belem dihurju, živali ne prenašajo okužb nazaj na ljudi

Vestnik, 2. 12. 2020
Pixabay
Okužen je bil beli dihur, ki je imel prebavne težave in prihaja iz gospodinjstva, v katerem so pred tem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani so v torek odkrili prvi primer okužene domače živali v Sloveniji. Okužen je beli dihur iz gospodinjstva, v katerem je bila predhodno potrjena okužba z novim koronavirusom.

Okužen je beli dihur, ki je imel gastrointestinalne težave in je iz gospodinjstva, v katerem je bila potrjena okužba s covidom-19," so sporočili z ljubljanske veterinarske fakultete. Pojasnili so, da je bil okuženi dihur ves čas zaprt v gospodinjstvu z lastniki, zato ni nevarnosti za širjenje okužbe.
Kot so še sporočili z dekanata veterinarske fakultete, je znano, da se poleg ljudi z virusom SARS-CoV-2 lahko okužijo tudi dihurji in njihovi sorodniki minki ter hrčki, redko pa tudi mačke in psi. "Pri domačih živalih, ki se lahko okužijo z novim koronavirusom, bolezen poteka blago, živali pa ne pomenijo nevarnosti za prenos okužbe nazaj na ljudi," so pojasnili.
Primere novega koronavirusa, povezane s farmami minkov, so doslej potrdili že v več državah. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novembra poročala o šestih, in sicer Danski, ZDA, Italiji, Nizozemski, Španiji in Švedski.
koronavirus žival beli-dihur