vestnik

Prva trajnostna izposojevalnica koles v Pomurju bo kmalu zaživela

Ines Baler, 3. 6. 2019
Zavod Rastišče
V okviru projekta Recikel bodo stara kolesa dočakala prenovo in novo priložnost. 
Aktualno

V Gornji Radgoni bo kmalu zaživela prva izposojevalnica koles. Zavod Rastišče, ki je pred kratkim pričel z izvajanjem pilotnega projekta Recikel, bo namreč vzpostavil prvo trajnostno in odgovorno izposojevalnico koles v Pomurju.

Do 20. maja so zbirali stara kolesa, ki jih bodo nato popravili in ponudili uporabnikom pred Turistično-informacijskim centrom (TIC) v Gornji Radgoni. V prvi fazi bodo namestili šest mestnih koles, ker pa je odziv zbiranja koles dober, že razmišljajo, da bi projekt razširili. »Naša želja je bila izpostaviti, da so nerabljena kolesa lahko še kako zanimiva in dobrodošla popestritev ponudbe lokalnega okolja. Zato smo izposojevalnico koles poimenovali Recikel in projektu nadeli slogan Od odpada do priložnosti,« pravi Nika Škof, v. d. direktorice zavoda. Zametki ideje o izposojevalnici koles so nastali v Razvojnem centru Murska Sobota, kjer je zaposlen eden od pobudnikov iniciative Rastišče. »Nato pa smo idejo razvili v celostni projekt, ki ob spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti združuje tudi elemente ponovne uporabe, zmanjševanja količine odpadkov, navsezadnje pa v Gornjo Radgono uvaja nov zelen turistični produkt,« opisuje Radgončanka.

Število prostovoljcev vztrajno raste

Recikel bo potekal tako, da si bodo uporabniki lahko kolo izposodili in ga po koncu uporabe vrnili na isto mesto. »Trženje in izposojo koles bo prevzel Zavod Kultprotur. V času obratovalnih ur TIC-a si bo mogoče proti plačilu izposoditi kolo. Ker je za projekt velik interes, ga bomo v prihodnje morda širili na več lokacij. V tem primeru bo, menimo, smiselno uvesti koncept bike-sharinga, ki bo deloval s pomočjo mobilne aplikacije,« dodaja Škofova. Sicer je Zavod Rastišče od oktobra 2018 naprej pripravil že nekaj projektov in delavnic, od izposojevalnice oblačil, delavnic izdelave naravnih mil do izdelovalnice hotelov za žuželke, glavni cilj vseh aktivnosti pa je ljudem približati trajnostni način življenja. Škofova zatrjuje, da jim to tudi uspeva. »Odzivi so izjemno pozitivni. Število udeležencev že od samega začetka presega naša pričakovanja. Pot pa je še dolga, saj trajnostni način življenja na številnih področjih na prvi pogled kljubuje udobju, ki smo ga vajeni,« tako sogovornica. Pri projektih je do sedaj sodelovalo že čez 40 posameznikov, sodelujejo pa tudi z drugimi organizacijami. Recikel denimo podpirata Razvojni center Murska Sobota ter Kultprotur.
»Poudarjamo pomen ponovne upo­rabe, naduporabe, izmenjave, naravnih izdelkov za dom, ekološkega kmetovanja in vrtičkarstva, zelenega turizma in mnogo več, kar se združi v ideji krožnega načina življenja. Del tega je zoperstavljanje hitri modi, uporaba naravnih mil in čistil, skrb za biotsko pestrost, odklanjanje embalaže ali izdelkov za enkratno uporabo, prehrana rastlinskega izvora,« našteva Škofova načela, ki jim zavod sledi. Pri tem opozarja na to, da so sistemske ureditve pomembne in potrebne. Zavod se skozi projekte trudi nuditi vpogled v prve korake na poti do bolj odgovornega življenja z manj odpadki ter izpostaviti, da je vsako področje našega vsakdana lahko del spremembe na bolje. V prihodnje si tako želijo sodelovanja z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in drugimi organizacijami.
izposojevalnica koles