vestnik

Prvi koraki do Talent centra v Murski Soboti: Anželj, Šimonka in Cvar zapečatili sodelovanje

Rok Šavel, 5. 9. 2024
Loris Cipot
Podpis namere o ustanovitvi talent centra
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota, Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije so danes v Paviljonu Expano podpisale pismo o nameri sodelovanja pri ustanovitvi Talent centra Slovenija.

Že dlje časa v javnosti kroži ideja o projektu talent center, za katerega si na podlagi dobre prakse iz sosednjega Gradca v Avstriji prizadeva Mestna občina Murska Sobota. Umestili bi ga namreč (občinsko) zemljišče nasproti paviljona Expano. Gre pravzaprav za tako imenovani regijski projekt »TEHNOLOŠKO KOMPETENČNI PARK SOBOŠKO JEZERO«, v okviru katerega bi vzpostavili tudi delovanje Talent centra Slovenija.

talent-center, murska-sobota
Mestna občina Murska Sobota
Grafični prikaz kompetenčnega centra.

Projekt je del regionalnega razvojnega programa in tudi soboškega proračuna, kjer je zanj rezerviranih 200 tisočakov letos in 3 milijone v prihodnjem letu, a je odvisen od pridobitve sofinancerskih sredstev. Danes je bilo slišati, da naj bi bila vrednost projekta 5-7 milijonov evrov, sicer pa se pri obravnavi projekta na regionalnih razvojnih organih, kjer se ga skuša uvrstiti v dogovor za razvoj regije, pojavlja številka 13 milijonov evrov. Danes je bil storjen prvi simboličen korak do uresničitve projekta, saj so soboški župan Damjan Anželj, predsednik GZS Tibor Šimonka in predsednik OZS Blaž Cvar v Paviljonu Expano podpisali pismo o nameri sodelovanja pri ustanovitvi Talent centra Slovenija.


Na leto lahko sprejem 23.000 udeležencev


Podpisniki se strinjajo, da bi uspešna izvedba projekta prispevala k naslovitvi izziva pomanjkanja kakovostne in motivirane delovne sile, ki ima posledično negativen vpliv na naše gospodarstvo in družbo kot celoto. Zato je ključno, da se k reševanju navedene problematike pristopi na strokoven, inovativen in učinkovit način. Anželj, je ob podpisu povedal, da se bo delovanje centra osredotočalo na ciljno skupino mladih, približno 20.000 posameznikov, ki vsako leto izbirajo svojo poklicno pot, hkrati pa poskušalo preprečiti pomanjkanje kadrov glede na potrebe gospodarstva in napačnih odločitev pri izbiri poklica.


"Praksa, ki smo si jo ogledali v Gradcu kaže, da takšen center bistveno prispeva pri zmanjšanju števila opustitev šolanja ali prehodov v drugo šolo. Namenjen pa bi bil tudi odraslim zaposlenim, ki se želijo prilagoditi novim trendom na delovnem mestu, se naučiti novih veščin ali razumeti svoje interese in talente na globji ravni", je dodal.

talent-center, podpis-namere, expano
Loris Cipot
Podpis namere o ustanovitvi talent centra

"Zavedamo se, da brez izobraženih, kompetentnih in motiviranih kadrov ne moremo doseči potrebnega razvoja naše države," je povedal Šimonka. Cvar pa je izpostavil: "V naši zbornici si že vrsto let prizadevamo za to, da bi tudi v Sloveniji imeli talent center po vzoru Avstrije. Menimo namreč, da bi tako mladim lažje pomagali izbrati pravo šolo in poklic zase, na podlagi njihovih talentov in osebnih interesov. Posledično bodo tudi na trg dela vstopali posamezniki, ki bodo še bolj talentirani in prodorni. V luči pomanjkanja kadra v obrti in podjetništvu je Talent center Slovenije zagotovo eden izmed pomembnih korakov pri naslavljanju kadrovske problematike. V OZS imamo veliko znanja in kompetenc s področja izobraževanja, zato verjamemo, da bomo nepogrešljiv člen novega talent centra."

talent-center, podpis-namere, expano
Loris Cipot
Podpis namere o ustanovitvi talent centra

Zagotoviti je treba denar

Cilj je torej, da talent center kot pilotni projekt za Slovenijo zagotovi inovativno in kreativno okolje, ki bo delovalo kot inkubator za spodbujanje znanstveno podkrepljene poklicne usmeritve in premišljenega odločanja mladih o nadaljnjem izobraževanju glede na kompetence, talente, sposobnosti in cilje. Osnovo predstavlja model, ki ga je razvil in ga izvaja Talent center Graz. Slednji je bil vzpostavljen leta 2016 na pobudo in s financiranjem tamkajšnjega gospodarstva, stal pa je okoli tri milijone evrov. Soboški kompetenčni center je dimenzioniran veliko ambiciozneje in širše, na 2 kvadratnih metrov površine, poleg samega začetnega vložka pa si pobudniki projekta prizadevajo za pridobitev sistemskega vira financiranja. Kot je med drugim v predstavitvi poudaril podžupan soboške občine Timi Gomboc, ki je v okviru mestne občine gonilna sila projekta, je treba poleg znatnih finančnih naložb za razvoj, gradnjo in zagon takega projekta treba upoštevati tudi visoke tekoče stroške, kot so osebje, trženje, vzdrževanje in druge operativne stroške, zunanje stroške, kot so univerzitetni partnerji-Licenca in tako naprej.

talent-center, podpis-namere, expano
Loris Cipot
Podpis namere o ustanovitvi talent centra

talent-center, murska-sobota
Mestna občina Murska Sobota
Lokacija predvidenega kompetenčnega centra.

Kot so poudarili v predstavitvi, se pomurske občine zaradi nižje gospodarske razvitosti in visokošolskih centrov, ki so locirani v drugih regijah, soočajo s prekomernim begom možganov, kar ima negativne posledice za celotno regijo. Vzpostavitev TEHNOLOŠKO KOMPETENČNEGA PARKA SOBOŠKO JEZERO naj bi ustvaril okolje za podporo, raziskovanje in mreženje gospodarstva in znanja. Posledično naj bi to vodilo do ustvarjanja novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo in krepitve sodelovanja z univerzami in tujimi znanstvenimi in ostalimi inovativnimi institucijami.

V sklopu projekta se med drugim zasledujejo tudi naslednji cilji:

• vzpostavitev inkluzivnih podpornih platform, ki spodbujajo osebno rast in razvoj
mladih in ostalih zainteresiranih skupin,

• uvedba znanstveno utemeljenih revolucionarnih sistemov testiranja
posameznikovih kompetenc, talentov in sposobnosti,

• postavitev Talent centra Slovenija kot ključnega vozlišča za razvoj talentov in
inovativnih pristopov v poklicni orientaciji mladih ter zagotovitev strokovnega
podpornega okolja kariernim svetovalcev in svetovalnim delavcem,

• prispevek k dodatnemu gospodarskemu zagonu ter zagotovitev kvalificirane in
motivirane delovne sile na podlagi strukturiranega, znanstveno podkrepljenega
pristopa k poklicni orientaciji,

• zagotovitev potenciala za razvoj visoko tehnoloških podjetij ter posledično
zmanjšanje bega možganov,

• vzpostavitev kakovostnega partnerstva med ključnimi gospodarskimi in
državnimi institucijami.

talent-center gospodarstvo pismo-o-nameri mestna-občina-murska-sobota