vestnik

Naslednji koraki k ureditvi središča turistično najbolj obiskanega naselja v Pomurju

Rok Šavel, 22. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Po lanski potrditvi idejne zasnove celotnega urbanega razvoja Moravskih Toplic je zdaj v pripravi prostorski akt, ki zajema del predvidenih sprememb.
Aktualno

V Občini Moravske Toplice pripravljajo prostorski akt za del območja zdraviliškega kompleksa v Moravskih Toplicah, ki zajema prostorsko in arhitekturno ureditev središča naselja.

Po lanski potrditvi idejne zasnove urbanega razvoja Moravskih Toplic, ki so jo pripravili v Studiu Kalamar, moravskotopliška občina pripravlja izhodišča za Občinski podrobni prostorski načrt, ki zajema del ureditev, ki so nepsoredno povezane z ureditvijo glavnega trga. Kot so zapisali v dokumetu, ki so ga pripravili v družbi Matrika ZVO, je predmet prostorskega akta urbanistična, arhitekturna in krajinsko - arhitekturna ureditev središča Moravskih Toplic. S celovito ureditvijo tako želi občina urediti trenutno neobstoječi trg, izboljšati okolje za bivanje, poslovne in prostočasne dejavnosti za domače prebivalce in turiste, zasnovati prometno ureditev, urediti navezavo na celoten kraj, nadgraditi identitete turističnega kraja, povezati oboje terme in krepiti trajnostni razvoj kraja.

SCREENSHOT 2021-04-23 AT 16.27.19
Občina Moravske Toplice
Idejna zasnova urbanega razvoja središča Moravskih Toplic - OPPN v pripravi zajema zgolj območje, kjer je predvideni glavni trg.


Trg z upravno stavbo in TIC-em, poslovnimi prostori ter prireditveni prostor, krožišče in nova prometna ureditev


Bistveni del prostorskega akta je tako ureditev trga z enotnim tlakovanjem - ob glavni osi je predvideva umestitev kulturno kongresnega centra z možnostjo gostinske dejavnosti in upravne stavbe s prostori občine ali drugimi poslovnimi prostori. Predvidena je tudi ureditev prometnega priključka za trgovino Mercator, in sicer uvoz iz Kranjčeve ulice desno in izvoz desno. Za potrebe trgovine je predvidevna ureditev okoli 40 parkirnih mest. Na lokalni cesti Moravske Toplice - hotel Ajda je pri dostopni cesti do hotela Livada predvideno novo krožišče ter iz njega uvoz na parkovno alejo v smeri trgovine Mercator ter preko parkovne aleje prometni dostop do parkirnih mest pri trgovini. V nadaljevanju je predviden tudi dostop do garažne hiše, ki jo predvideva idejna zasnova urbanega razvoja, a ta ni del predmetnega prostorskega akta. V južnem delu območja, ki ga ureja prostorski akt, pa je predviden prostor za postavitev stojnic ali vzpostavitev prireditvenega prostora. Ob robovih so predvideni zeleni pasovi z drevorednimi zasaditvami.

omt1
Občina Moravske Toplice
Prikaz načrtovanih ureditev z območjem prostorskega akta.

Investicija v ureditev središča, za katero je v načrtu razvojnih programov letos namenjenih 200 tisočakov, se bo začela po sprejemu prostorskega akta, in sicer najprej z izdelavo projektne dokumentacije in nato z izvedbo načrtovanih ureditev. V občini načrtujejo, da bo prostorski akt pripravljen in objavljen v uradnem listu aprila naslednje leto. Predloge in pripombe zbirajo na občini do 28. maja.



Spremembe za rastlinjak, reinjekcijsko vrtino in parkirišče



Ravno tako je v teku javna razgrnitev še enega prostorskega akta, in sicer osnutka Sprememb in dopolnitev Ureditvenega načrta za območje zelenih in rekreacijskih površin vzhodno in južno od zdraviliškega kompleksa Moravskih Toplic. Spremembe so potrebne zaradi nove določitve prostorsko-izvedbenih pogojev, da se bo dopustila gradnja prizidave rastlinjaka družbe Grede Tešanovci, gradnja objekta za potrebe reinjekcijske vrtine družbe Sava Turizem in gradnja parkirišča za potrebe večnamenske dvorane, ki jo načrtuje občina. Po veljavnem odloku namreč nameravane rešitve prostorske ureditve niso izvedljive. Javna razgrnitev traja do 11. junija, v sredo pa bo v sejni sobi moravskotopliške občine potekala javna obravnava.

parkiriščeomt1
Občina Moravske Toplice
Območje, kjer je predvideno parkirišče za načrtovano večnamensko dvorano v Moravskih Toplicah.

vrtinagredeomt2
Občina Moravske Toplice
Sprememba akta bo omogočala gradnjo rastlinjaka družbi Grede in gradnjo reinjekcijske vrtine družbi Sava Turizem.

PREBERITE ŠE: 

Oba turistična giganta v občini sta se zavezala k sodelovanju pri vzpostavitvi večnamenske dvorane

občina-moravske-toplice urbani-razvoj prostorski-akt spremembe moravske-toplice