vestnik

Prvi poletni sejem v Soboti 

Adriana Gašpar, 20. 6. 2018
Aleš Cipot
Poletni sejem v Murski Soboti 
Aktualno

Na prvem poletnem sejmu približno 200 razstavljavcev, ki so veseli, da jih ob stojnicah ne zebe. 

Ker je v Murski Soboti sejem zelo priljubljen in večinoma tudi zelo dobro obiskan, so se odločili, da ob bok Trejzinemu in Mikloševemu senju postavijo še Poletnega.

"Ideja je bila med ponudniki zelo dobro sprejeta, takoj so bili navdušeni nad tem, da postavijo svoje stojnice tudi v toplejšem vremenu. Morali smo najti samo pravi termin, sprva smo ga želeli prirediti spomladi, a se zaradi obnove Trga zmage ni izšlo. Ga bomo pa poskusili izvesti prihodnje leto in tako v Murski Soboti s sejmi povezati vse letne čase," pravi direktor Komunale, javnega podjetjaŠtefan Cigan, ki je organizator sejma.

A idejni pobudnik ni komunala, je še dejal Cigan, temveč župan Murske Sobote Aleksander Jevšek. "V bistvu si ne smem lastiti teh pravic," smeje pove Jevšek.

"Ideja je bila od Jožeta Brunca, spoštovanega sovaščana, ki je dejal, da bi bilo fajn, da bi bilo v Murski Soboti še kakšno Jožefovo senje. A potem smo ugotovili, da so za Jožefovo že vsi sejmarji zasedeni; želeli smo pa vseeno nekaj dodati Murski Soboti. Poleg tega smo takrat tudi obnavljali Trg zmage, zato smo počakali in zdaj imamo namesto pozdrava pomladi, pozdrav poletju. Želim si, da bi ta sejem postal tradicionalen in da bi se prijel pri sejmarjih in pri obiskovalcih, ker potem udeležba ne enih ne drugih ni več vprašljiva," je dejal murskosoboški župan Aleksander Jevšek.

Zaveda se, da se poletni sejem nekaj časa ne bo mogel kosati z jesenskim in zimskim sejmom, ki sta v Murski Soboti zelo priljubljena, zato so z današnjo udeležbo zelo zadovoljni.


Svoje izdelke razstavlja približno 200 ponudnikov, med drugim so na voljo ročni izdelki, tekstil, obutev, ne manjka pa niti suhe robe, tudi neposredno iz Ribnice.

Na vprašanje, ali se jim Prekmurje ne zdi predaleč, Marjan Pajnič odgovarja: "Vam po pravici povem, da Prekmurke obožujem, Ribničank imam pa poln kufer. Ponavadi se zadržim kakšen teden, tudi danes sem se z eno že dogovoril," v smehu razlaga Pajnič, ki pravi, da gre prodaja boljše kot, da bi bil na "štriku."

Rokodelce so tokrat iz tradicionalnega mesta pred pošto, na njihovo željo prestavili na Trubarjev drevored, kjer tokrat prvič na sejmu svoje izdelke predstavlja tudi Andreja Žilavec iz Vadarec.

"Mama je šivilja, od nekdaj sem ji rada pomagala šivati. Večkrat sem popravljala kakšna oblačila, šivala gumbe, potem pa ugotovila, da si lahko kakšne lepe stvari, ki jih želim imeti, tudi sama zašijem," pravi Drejka, ki tako od lanskega maja ustvarja naglavne trakce, predpasnike za otroke in odrasle, idej pa ji nikoli ne zmanjka. "Nekoč si želim samo to delati in od tega živeti. To so moje sanje," pravi Drejka, ki sicer živi v Ljubljani, med vikendi pa v mamini šivalnici ustvarja unikatne izdelke.