vestnik

(Prvi posredovalci Občine Rogašovci) Izurjeni, da pomagajo drugim

D. N., 29. 4. 2023
Sandi Benko
V Občini Rogašovci od letošnjega marca deluje ekipa prvih posredovalcev.
Aktualno

Med letoma 2007 in 2018 je v rogašovski občini delovalo Društvo prve medicinske pomoči Rogašovci, ki so ga ustanovili zdravstveni delavci iz lokalne skupnosti.

Po prenehanju delovanja društva so gasilci Gasilske zveze (GZ) Rogašovci in nekateri posamezniki začeli razmišljati o ustanovitvi ekipe prvih posredovalcev, saj so njihovi kraji od Murske Sobote in s tem od nujne medicinske pomoči oddaljeni več kot 30 kilometrov. »To pomeni od 20 do 25 minut vožnje reševalnega vozila. Vemo pa, da pri nujnih stanjih, kot je srčni zastoj, šteje vsaka minuta. To je bil eden od glavnih razlogov za ustanovitev ekipe prvih posredovalcev,« pove Franc Čurman, njihov vodja.

Ekipa prvih posredovalcev v rogašovski občini, ki trenutno šteje 30 članov, je bila ustanovljena 3. marca letos. Pogovori o ustanovitvi so tekli dalj časa, nato je bilo treba čakati še na izobraževanje, ki ga izvaja Zdravstveni dom Murska Sobota. »Tečaj je trajal deset ur, končal se je s teoretičnim in praktičnim preizkusom znanja. Po koncu smo prejeli licenco, ki jo moramo po enem letu obnoviti. Izobraževanje je potekalo po programu usposabljanja za prve posredovalce, kot ga opredeljuje pravilnik o nujni medicinski pomoči. Imamo pa vsako prvo soboto v mesecu različne vaje na to temo,« nadaljuje Čurman.

občina-rogašovci, gz-rogašovci, prvi-posredovalci
Sandi Benko
V Občini Rogašovci od letošnjega marca deluje ekipa prvih posredovalcev.

Naloga prvih posredovalcev je preprečevanje poslabšanja zdravstvenega stanja obolelih in poškodovanih oseb ter ohranjanje človeških življenj, na pomoč pa priskočijo, kadar jih na pobudo zdravstvenega dispečerja soboškega zdravstvenega doma aktivira regijski center za obveščanje.

»To je predvsem v primerih suma srčnega zastoja, hude zapore dihalnih poti in ob hudih krvavitvah.« Za vključitev v ekipo poleg opravljenega izobraževanja in dopolnjenega 16. leta ni drugih pogojev, posameznik mora biti pripravljen pomagati drugemu, kadar je ogroženo njegovo življenje. »Tako imamo že nove kandidate, ki se nam bodo pridružili, vendar čakajo še na omenjeno izobraževanje,« pojasni vodja in doda, da so od ustanovitve uspešno posredovali enkrat pri poškodovani osebi.

Med opremo imajo med drugim avtomatski eksterni defibrilator in pripomočke za predihavanje oseb. »Pri nabavi oziroma pri financiranju medicinske opreme in pripomočkov smo odvisni tudi od domače občine, tu pa se moramo v prvi vrsti zahvaliti našemu županu, ki ima posluh za prve posredovalce,« je še rekel Franc Čurman.

občina-rogašovci prvi-posredovalci