vestnik

Prvi primer opičjih koz tudi v sosednji Avstriji, kakšni so simptomi?

STA, Vestnik, 22. 5. 2022
Profimedia
Zdravstvene oblasti v Severni Ameriki in Evropi od začetka maja beležijo vse več primerov okužb z virusom opičjih koz, zaradi česar se pojavljajo strahovi, da bi se ta bolezen, ki je endemična v delih Afrike, lahko razširila drugod po svetu. V večini primerov bolezen povzroči zvišano telesno temperaturo in boleče mehurje, napolnjene z gnojem.
Aktualno

V Avstriji so danes potrdili doslej prvi primer opičjih koz. Bolezen so potrdili pri 35-letniku, ki so ga hospitalizirali ponoči na Dunaju s tipičnimi simptomi opičjih koz, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že ponoči v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo. Kasneje so bolnika testirali in sum pričakovano tudi potrdili, je za APA popoldne potrdila predstavnica dunajskega zdravstvenega združenja Wigev.

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah, med drugim v sosednji Italiji.

Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe dnevno. Večino primerov beležijo v mestih ter pri moških, ki so homo- ali biseksualci.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so minuli petek pojasnili, da primera opičjih koz v Sloveniji še niso zaznali. Ni bojazni, da bi se bolezen hitro prenašala, saj mora biti stik z okuženim tesen in dolgotrajen. Starejši od 50 let, ki so bili cepljeni zoper črne koze, so proti bolezni vsaj delno zaščiteni. Nacionalna koordinatorica cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek je v izjavi za medije povedala, da so simptomi opičjih koz zelo neznačilni. Običajni znaki, kot so povišana telesna temperatura, glavobol, izčrpanost in lahka mrzlica se namreč pojavljajo tudi pri drugih boleznih. Po določenem času pa se pojavi tudi izpuščaj. Prenos lahko poteka s kapljičnim prenosom, ampak le v primeru tesnega stika preko izločkov lezij, ki se pojavljajo na koži, je dejala Grgič Vitkova.

avstrija bolezen opičje-koze