vestnik

Prvi turistični blockchain na svetu: Kjer se globalna raven ujema z nacionalno

Majda Horvat, 26. 4. 2018
Majda Horvat
Če si »bos«, si je težko postaviti pravo ceno, pravi Ninoslav Kutnjak. 
Aktualno

Lokalno in globalno se pri Lendavčanu Ninoslavu Kutnjaku lepo dopolnjujeta. Ko pride domov, se ozre po vinogradih, preveri, kaj je novega v mestu, kje so prijatelji in kaj delajo člani družine, ko pa je v Ljubljani, je vpet v posel in s sodelavci ustvarja inovativno zgodbo globalnih razsežnosti, začeto v Sloveniji.

»Pred kratkim smo kot ekipa ustvarili uspešno financiran blockchain projekt s področja turizma. Prvi v svetu, sklepam. Imenuje se Futourist,« je povedal Kutnjak. Soustanovitelj projekta, ki nastaja v okviru družbe z omejeno odgovornostjo, je Žiga Lukša, ekipa pa zdaj šteje osem ljudi. Če jim bo uspelo pritegniti dovolj programerjev, ki jih zdaj v Ljubljani zelo primanjkuje, jih bo še letos delalo dvajset do petindvajset.

Presežek razdeliti avtorjem

»Naše podjetje je visokotehnološko in razvojno programersko.« Torej niso finančniki in se ne ukvarjajo s preprodajanjem kriptovalut, prav tako ne nagovarjajo ljudi, naj jih kupijo. Njih zanima samo tehnologija in kako jo pripeljati uporabnikom »domov« tako, da bodo imeli od nje neke koristi. »Naš projekt se nikoli ne bo pojavil v smislu, kupite zdaj s pričakovanim takšnim ali takšnim donosom, ampak gledamo na vse z vidika tehnologije,« pove Kutnjak.
Projekt Futourist zajema izdelavo platforme, povezane s turizmom, ki je v bistvu konkurenčna platformi tripadvisorja. Gre za spletno bazo, v katero uporabniki pišejo svoja mnenja na osnovi izkušenj s turističnimi in gostinskimi ponudbami. Vendar to zdaj počnejo brezplačno, omrežja pa na ta račun kujejo dobičke, ki jih nato delijo med delničarje. Futourist želi zadevo obrniti in skleniti krog nagrajevanja tako, da se presežek denarja razdeli med avtorje, ki pišejo mnenja oziroma objavljajo fotografije ali kratke posnetke.
»Zanimivo je, da če si v blockchainu, je to edina stvar, kjer se globalna raven ujema z nacionalno,« pove sogovornik. Blockchain na slovenski ravni je primerljiv z globalnim po tem, da je poznavanje področja pri ljudeh, ki jih zanimajo kriptovalute, med prvimi tremi na svetu, res pa je, da ta dejavnost nekoliko prehiteva pravno podlago.

Živeti s tveganjem

Vse skupaj pa je povezano s tveganji. »Ob vseh teh 'kvazi' milijonih lahko že jutri nastopi regulativa, ki nas zapre, in potem nimamo nič. Ampak s tem je treba živeti.« Preden so se spustili na to tvegano polje, je bilo treba, še pove, mentalno rešiti to dilemo. Sam je vedno delal tako, da je imel rezervo denarja za preživetje za mesec ali dva, saj je predvideval, da bo v tem času uspel najti nov posel. Ko enkrat to usvojiš, se lažje odločaš za tveganja, pove. Dejstvo pa je, da če nimaš finančnega kritja, je pri sklepanju poslov težko biti nepopustljiv. Če si »bos«, si je težko postaviti pravo ceno, saj si prisiljen sprejemati posel, ki ni donosen, ali pa delo za stranko, ki ti ne obeta neke prihodnosti.
Več v tiskani izdaji Vestnika.