vestnik

Prvi znak nasilja je že pregledovanje partneričinega telefona

I. B., 8. 1. 2019
Profimedia
Nasilje nad ženskami v partnerskem odnosu je še kako prisotno.
Aktualno

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov na področju enakosti žensk in moških. Ta se osredotoča na nasilje med zmenkanjem in na delo s fanti za preseganje stereotipov. 

Psihično nasilje v partnerskem odnosu je po slovenski nacionalni raziskavi iz leta 2010 doživela vsaka druga ženska, fizično skoraj vsaka četrta, spolno nasilje pa sedem odstotkov anketirank. V zadnjem letu je bila psihičnemu nasilju podvržena vsaka druga ženska, fizičnemu šest odstotkov, spolnemu nasilju pa dva odstotka anketiranih žensk. Podatki kažejo, da je nasilje nad ženskami v partnerskem odnosu torej še kako prisotno. To se velikokrat začne že v času, ko par še hodi, in ne šele takrat, ko se preseli v skupno stanovanje. Prvi znaki nasilja so že pregledovanje telefonskih klicev, sporočil, omejevanje stikov s prijateljicami, prijatelji. Namen teh projektov pa je ozaveščanje in opolnomočenje mladih, da te znake prepoznajo, saj se o tej vrsti nasilja v družbi ne govori dovolj, zato imajo mladi dostikrat popačene predstave o partnerskih odnosih.

c482b3e8e47b5daa7b0ac311923844e1
Pixabay
Med prve znake nasilja se uvršča že pregledovanje telefonskih klicev in sporočil.


Do konca tega leta na omenjenem ministrstvu izvajajo projekt Odklikni!, s katerim opozarjajo na nasilje, ki ga dekleta in ženske doživljajo na spletu. Dandanes se namreč dosti mladih spozna na spletu in nasilje s spleta se velikokrat odrazi, ko se fant in dekle srečata v živo.

Preseganje spolnih stereotipov

Spolni stereotipi oziroma družbena pričakovanja, kakšna naj bi bila vloga žensk in moških v družbi, pa imajo negativni vpliv tudi na moške. Zato želi ministrstvo z razpisom spodbuditi nevladne organizacije, da naslovijo tista področja, kjer spolni stereotipi vplivajo na fante. Recimo izbira smeri šolanja, poklica, njihova vloga v odnosu in podobno.
Iz javnih sredstev bo sofinanciranih vsaj pet projektov, vsak pa lahko prejme največ sto tisoč evrov. Z njimi pa se lahko razvijejo novi pristopi za naslavljanje neke teme, ki se lahko uporabljajo tudi po zaključku projekta.

Andrej Petelinšek
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in nasilje nad ženskami razpis