vestnik

Ptujska bolnišnica bo sprejela okužene stanovalce ljutomerskega doma

Majda Horvat, 21. 4. 2020
Natasa JUHNOV
Okužene stanovalce ljutomerskega doma bodo zdaj lahko napotili na zdravljenje v ptujsko bolnišnico.
Aktualno

Ministrstvo za zdravje je odločilo, da ptujska bolnišnico postane covid bolnišnica. V Ljutomeru prej zaman pričakovali pomoč zdravstvenih delavcev iz Ptuja.

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj naj bi sprejela 40 stanovalcev Doma starejših Ljutomer okuženih s koronavirusom. V petek je namreč ministrstvo za zdravje s tem seznanilo vodstvo omenjene bolnišnice, dogovori pa so nato potekali v soboto. Šele danes pa so o takšni odločitvi iz medijev izvedeli tudi v Ljutomeru, kar jih je vse tudi zelo presenetilo.

Po novem naj bi bila ptujska bolnišnica v celoti namenjena zdravljenju okuženih z novim virusom, vse njene dejavnosti pa naj bi se prenesle v Univerzitetni klinični center Maribor. Vodstvo ptujske bolnišnice temu nasprotuje in je že izjavilo, da jih je zdravstveno ministrstvo postavilo pred dejstvo, in še, da so tudi sami ponudili pomoč njihovih zdravstvenih delavcev ljutomerskemu domu starejših.

Ampak dejstvo je tudi to, da je ostalo samo pri ponudbi, saj dejanske pomoči iz Ptuja ni bilo, oziroma vsaj ne v takem številu zdravstvenih delavcev, kot je bilo pričakovano.

Murskosoboška bolnišnica, ki je prav tako po odločitvi ministrstva zadolžena za usklajevanje  zdravstvene pomoči ljutomerskemu domu, je  ob tem zagotovila pomoč številnega zdravstvenega osebja, prav tako so priskočili na pomoč preostali pomurski javni zdravstveni zavodi. "Kadrovski problemi pa še vedno ostajajo in pričakujemo, da se bodo v prihodnje več vključevali v delo zaposleni v domu kakor tudi ostali, ki na tistem območju delujejo oziroma živijo," je glede tega še povedal strokovni direktor Daniel Grabar.

Za napotitev okuženih stanovalcev iz Ljutomera na zdravljenje v bolnišnico na Ptuju se še vedno upošteva medicinska indikacija, je še dejal Grabar. To pomeni, da bodo premestili na Ptuj samo tiste okužene stanovalce, ki bolnišnično zdravljenje tudi potrebujejo.

Murskosoboška bolnišnica okuženih zaenkrat še ne bo sprejemala na zdravljenje, ampak jih bo enako kot doslej napotila na zdravljenje na UKC Maribor. Bodo pa v regijski bolnišnici še naprej sprejemali na zdravljenje neokužene bolnike, tudi iz ljutomerskega doma.

Zaradi pomislekov glede odločitve ministrstva, ki je bila očitno sprejeta v zelo ozkem krogu ljudi, se že pojavljajo vprašanja, kako to izpeljati, ali če sploh.  

dso-ljutomer stanovalci okužbe