Tudi kasneje v juniju jim je bilo vreme naklonjeno, sicer z nekoliko več padavinami, kot bi si želeli, a se obeta odličen letnik 2018. Količinsko bo nekoliko manjši, vendar direktor in glavni enolog Mitja Herga pove, da ima od letošnje trgatve velika pričakovanja, še posebej od sort, kot so rumeni muškat, traminec, sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Glede kakovosti poznih sort pa je v tem trenutku še prezgodaj govoriti (pozne sorte: šipon, renski rizling, laški rizling).
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Ste bili na Murini nouči? Tako je potekalo večerno dogajanje
Murina nouč, ki so jo v soboškem prvoligašu lani obudili po tridesetih letih, letos pa so program dogajanja še razširili, obiskovalcev ni pustila ravnodušnih. Kot se za sto let obstoja kluba spodobi, so organizatorji pripravili pester popoldanski in večerni glasbeni program, hkrati je potekala zadnja domača tekma. O popoldanskem dogajanju in tekmi smo že poročali, tokrat prinašamo še foto utrinke večernega dogajanja, ko so na oder v Murski Soboti stopili Magnifico ter zasedba Ka te trga, zatem pa je za dobro vzdušje pozno v noč skrbel Dj Hari. Utrinke je v objektiv ujel Jure Kljajić.
Tudi letos bodo pri pridelavi sledili trendom in večji poudarek namenili penečim vinom, ki zadnja leta dosegajo pri njih izredno rast in prepoznavnost. Novost pri njih pa je, da se usmerjajo v proizvodnjo nišnega produkta – vina iz posamezne lege. To pomeni, da so izbrali najboljše lege vinogradov in jim že od začetka namenili več pozornosti, kar pomeni za njih tudi veliko več dela. To so predvsem najboljše lege Busek (Vinski vrh) za sivi pinot, Gomila za sauvignon in Kajžar za chardonnay, kjer vsako trto obtežijo z maksimalno 1,5 kg grozdja.
Tako bodo že letos delali selekcijo pridelka in redukcijo v vinogradu ter med temi trtami glede na okus grozdja odbrali najboljše. V praksi to pomeni, da bodo odbrali 10–15% najboljših trt in od tega pridelali 400–500 steklenic vina na hektar, z oznako »special edition«. Ormoška klet se tako ne glede na njihovo velikost v prihodnje usmerja na vinarjenje s čim manj posegi, kar pomeni spontane fermentacije, fermentacija v lesenih sodih in zorenje na drožeh.
Trgatev v številkah:
- S trgatvijo bodo pričeli 20.8., in sicer s sortami za peneča vina. Končali bodo predvidoma konec septembra ali v začetku oktobra.
- Od letošnje trgatve pričakujejo 3.400 t lastnega grozdja in 2000 t od celotnega odkupa, torej skupno 5.400 t grozdja.
- Letos načrtujejo 3.650.000 lvinskega letnika 2018.
- V času trgatve bodo dodatno najeli cca 160 sezonskih delavcev.