vestnik

Od danes naprej povišane koncentracije puščavskega prahu

Vestnik.si, 28. 2. 2024
Novice Svet24
S pranjem svojih jeklenih konjičkov še malo počakajte.
Aktualno

Puščavski prah naj bi nad nami vztrajal vsaj kakšen teden.

V tem tednu se pričakuje izrazito povečanje koncentracije puščavskega prahu, ki naj bi doseglo vrhunec ravno danes. Zračni val s saharskim peskom je že včeraj dosegel območje južne Italije in Tirenskega morja, pričakovano pa je, da ga bo veter danes prinesel tudi na širše območje Slovenije. Ta pojav je posledica razvoja ciklonskega območja nad Jadranom, ki ustvarja močan južni veter in tvori tako imenovano 'avtocesto prahu' med Afriko in Evropo, kot so zapisali na portalu Neurje.si. Puščavski pesek naj bi nad Evropo vztrajal še nekaj dni, pri čemer bodo močni vetrovi v petek prah ponesli celo do Baltika in južnega dela skandinavskega polotoka. Koncentracija prahu naj bi ostala visoka tudi v naših krajih, zato na portalu svetujejo, naj čiščenje avtomobilov še nekoliko počaka.

S puščavskim prahom se dviguje tudi raven onesnaženosti ozračja z delci PM10, pri čemer je Agencija Republike Slovenije za okolje včeraj zabeležila najvišje vrednosti delcev prav na območju merilnih postaj v Murski Soboti in Črnomlju.

Povečana koncentracija puščavskega prahu lahko negativno vpliva na širšo populacijo, še posebej na tiste z dihalnimi težavami ali občutljivostjo na kakovost zraka. Zato je priporočljivo, da ljudje sprejmejo ustrezne ukrepe za zaščito svojega zdravja, kot so izogibanje zunanjim dejavnostim v času visoke koncentracije prahu in uporaba zaščitnih mask

puščavski-prah pomurje