vestnik

(PUST) Sestavine za najbolj znano pustno sladico so precej dražje kot pred letom dni

Vestnik.si, 21. 2. 2023
Vestnik.si
Ste letos pekli krofe?
Aktualno

Danes je pust, čas norčij. Statistični urad Republike Slovenije je tudi letos ob tem pripravil nekaj zanimivih statističnih podatkov.

S pustom sta v Sloveniji povezana dva priimka, 352 prebivalcev se jih je pisalo Pust, deset pa Šema. S pustom so povezani kurenti, ki imajo na sebi ovčjo kožo, okrog pasu pa privezane zvonce. V te so lahko po ljudskem izročilu našemljeni le neporočeni fantje. Med prebivalci Slovenije je bilo lani 316 Kurentov, največ ljudi s tem priimkom je živelo v osrednjeslovenski statistični regiji, v podravski jih je bilo le 12.

Najbolj znane pustne sladice so krofi, flancati in miške. Kakšna je statistika, povezana s sestavinami teh sladic? 



Prebivalec Slovenije je v letu 2021 v povprečju porabil 117 kilogramov žit. Za kilogram moke je moral lani odšteti 0,92 evra. Moka se je decembra lani v primerjavi z istim mesecem leto prej podražila skoraj za četrtino. Povprečen prebivalec Slovenije je leta 2021 porabil 180 jajc, povprečna cena desetih jajc je bila leta 2022 2,09 evrov. Povprečna cena za kilogram sladkorja je znašala 1,19 evrov, decembra je bil sladkor za 59 odstotkov dražji kot leto prej. Povprečna cena litra polnomastnega trajnega mleka v letu 2022 je bila en evro. Povprečna cena litra jedilnega olja je bila lani 2,60 evrov in je bilo v primerjavi z letom poprej dražje za skoraj 44 odstotkov. 

krofi, pust
Vestnik.si
Ste letos pekli krofe?

Znano je tudi, da ima 34 prebivalcev v Sloveniji priimek Krof, 21 Miška.

pust krofi