vestnik

"Imeti moraš potrpljenje, da moškim pokažeš, da lahko enakovredno odločaš"

Ines Baler, 8. 3. 2019
Nataša Juhnov
V lokalni politiki imamo v Pomurju manj svetnic. Zakaj je tako? 
Aktualno

Na mednarodni dan žena, ki ga praznujemo danes, se spominjamo ekonomske, politične in socialne enakopravnost žensk ter njihovih dosežkov v družbi. Ne glede na zakonodajo, prizadevanja in družbene spremembe še vedno obstajajo področja, na katerih so ženske bolj ali manj neenakopravne. Eno izmed področij, na katerih so v precej podrejenem položaju, je lokalna politika.

Da je politično polje na lokalni ravni močno zaprto za ženske, potrjuje tudi Študija o ovirah in potrebah žensk v lokalni politiki. Avtorice študije Milica Antić Gaber, Jasna Podreka in Maja Tašner Vatovec so leta 2015 izvedle anketo med 160 ženskami, ki so kadar koli kandidirale na lokalnih volitvah, ne glede na to, ali so bile izvoljene ali ne.Ključne ugotovitve omenjene študije so, da se za delovanje v lokalni politiki odločijo praviloma tiste ženske, ki se prepoznajo za možne kandidatke za lokalno politiko, jo spremljajo in poznajo splošne in konkretne probleme. Na to, da se sploh odločijo kandidirati in da so na volitvah uspešne, pa pomembno vplivajo spodbude in opora ljudi v lokalnem okolju. »Kot največji pomisleki žensk ob razmišljanju o kandidaturi se kažejo težave pri usklajevanju političnega in družinskega življenja ter izpostavljanje otrok oziroma družine javnosti,« piše v študiji. Največja pomanjkljivost političnih kampanj, ki so jo navedle anketiranke, je odsotnost ustreznega financiranja in dobre profesionalne strokovne ter operativne ekipe. »Pomanjkanje vzornic v politiki pomembno vpliva na odločitev žensk pri vstopanju na polje političnega. Največ anketirank je odgovorilo, da bi več žensk na pomembnih položajih moči prispevalo k temu, da bi se tudi druge ženske odločale delovati v politiki,« pa je še ena od ugotovitev omenjene študije.

Kakšno je stanje v pomurski lokalni politiki?

Ob dnevu žena smo preverili, koliko občinskih svetnic imamo v pomurskih občinah. Skupno je v 27 občinah v tem mandatu 355 svetniških mest, zaseda jih 85 žensk in 271 moških. Nobene svetnice nimajo v občinah Veržej in Kobilje. V vseh preostalih občinah prevladujejo svetniki, tako je bilo tudi v obdobju 2014–2018. Takrat je bilo v pomurskih občinah skupno 358 članov občinskih svetov. Žensk je bilo 82, moških pa 276. Občine, ki takrat niso imele nobene svetnice, so bile štiri. Poleg prej omenjenih še občini Gornji Petrovci in Tišina. V aktualnem mandatu je največ svetnic v Občini Ljutomer, sedem v 21-članskem svetu, in v Mestni občini Murska Sobota, sedem v 26-članskem svetu. Po eno svetnico imajo v občinah Beltinci, kjer je 18-članski svet, Grad, kjer imajo 11 članov občinskega sveta, Kuzma, kjer je skupno devet članov, in v Šalovcih, kjer je ob eni svetnici še šest svetnikov.


0f0f586d4d5898b9f99340b9c1c89917
Število svetnikov in svetnic v pomurskih občinah.

V Pomurju imamo tri županje

So se te na večinoma moškem terenu srečale s kakšnimi nevšečnostmi? »Ne morem povedati, da so bile večje ovire, je pa res, da moraš imeti nekaj več potrpljenja, da pokažeš svojim kolegom, da lahko kot ženska enakovredno odločaš z njimi,« pravi Cvetka Ficko, županja Občine Grad. Njena ljutomerska kolegica Olga Karba pravi, da je ponosna, da je ženska in da so ji občani tretjič zaupali vodenje občine. »Vem, da politike in tiste, ki delajo polovičarsko ali po domače, moti, ker sem ženska, a to ni moja težava.« Vera Markoja, ki prvi mandat vodi črenšovsko občino, se s posebnimi ovirami ni srečala, opazila pa je, da je še vedno razširjeno prepričanje, da mora biti moška beseda zadnja.


810b0fc3639869253c74b6654d077296
Nataša Juhnov
Danes bodo ženske marsikje prejele cvet.


Županje se strinjajo, da bi se morda več žensk odločilo za vstop v lokalno politiko, če bi imele več vzornic. A poudarjajo, da morajo na koncu odločitev sprejeti pri sebi in imeti podporo bližnjih. »Zavedati se je treba, da opravljanje županske funkcije ni dnevno osem ur, ampak veliko več,« opozarja Fickova, ki še doda, da lokalna politika zanjo pomeni, da sta na očeh ti in tvoja družina. Markojeva pa pravi, da je treba pri ženskah vzbuditi več samozavesti, kajti marsikatera dvomi o svojih sposobnostih in znanju za opravljanje takih funkcij. »Preden sem se odločila, da kandidiram, sem dobro premislila o pozitivnih in predvsem negativnih straneh funkcije županje. Predvsem sem sama sebe prepričevala, da sem sposobna in imam znanje. Tudi glede delovnega časa sem vedela, da ga praktično ne bom več imela. Moja družina me je pri tem podprla. Glede podpore v lokalnem okolju pa sem tehtala, a sta prevladala moje prepričanje in spodbuda vseh, ki so me nagovarjali h kandidaturi,« je pojasnila črenšovska županja. Karbova pa pri tem še zatrjuje, da se občino trudi voditi kot podjetje, ne pa politično.

meseczensk osmi marec svetnice v pomurskih občinah