vestnik

"Način mojega in županovega dela se razlikujeta"

V. T., 6. 3. 2019
Vida Toš
Ustanovna seja občinskega sveta, ki bo v Radencih odločal do leta 2022. Tretji z leve župan, Roman Leljak, peti z leve podžupan, Toni Žitek, ki je konec februarja odstopil.
Aktualno

Tonija Žitka, enega od dveh podžupanov Občine Radenci je bil župan Leljak najprej odstavil; nato je odstopil sam. Razložil nam je razloge za svoj odstop.

Kot smo v Vestniku in vestniku.si že poročali, je z mesta podžupana odstopil podžupan občine Radenci, Toni Žitek. Razložil nam je svojo odločitev: "Za župana sem kandidiral, ker sem bil prepričan, da lahko s povezovanjem, voljo, iskanjem rešitev in znanjem, ki ga imam, za našo občino naredim veliko dobrega. Že takrat sem sprejel določene odločitve in načrte, ki bi jih kot župan v dobrobit občine tudi izvedel. Naša lista v drugem krogu ni podprla nobenega izmed kandidatov, kar pa ni pomenilo, da z njima nismo bili pripravljeni sodelovati. S svojim znanjem in izkušnjami sem hotel županu pomagati pri vodenju občine, zato sem sprejel mesto podžupana."

"Pri delu sem ostal zvest svojim prepričanjem in načelom ter pri načrtovanju projektov zagovarjal stališča, ki so se mi zdela najprimernejša. Moja pričakovanja o sodelovanju in medsebojnem usklajevanju pa se niso uresničila. Župan je verjel, da so le njegovi predlogi najboljša rešitev za razvoj občine, zato sem večkrat dobil občutek, da bi bil samo izvrševalec njegovih zamisli in idej. Verjetno je bil moj predlog, da naj občinski svet ustanovi posebno komisijo, ki bo ugotavljala, ali obstoječemu upravljalcu kanalizacijskega omrežja v občini Radenci prekiniti koncesijsko pogodbo ali ne, bil prevelik samoiniciativni korak, zato me je župan po končani drugi seji občinskega sveta občine Radenci - bilo je 18.02.2019 - tudi razrešil. Čeprav mi je že naslednje jutro po razrešitvi sporočil, da lahko še dalje opravljam delo podžupana, sem se odločil, da odstopim. Njegov način dela se razlikuje od mojega in to je tudi razlog, zakaj sem podal odstopno izjavo.
Ljudje smo si različni in vsak dela po svojih prepričanjih in načelih. Župan je dobil podporo večine volivcev v občini, zato je prav, da mu pustim delati na njegov način. Čas pa bo pokazal, ali je njegova pot prava, ali ne."
Toni Žitek občina radenci podžpan odstop podžupana