vestnik

"Prekmurje republika" v štajerski prestolnici

Miha Dajčman, 25. 2. 2019
Andrej Petelinsek
Več kot 2000 gostujočih navijačev - prizor, ki ga v Ljudskem vrtu vidiš le izjemoma. 
Aktualno

Izenačeno ni bilo samo na igrišču, ampak tudi na tribunah

Takšne uverture v nogometno spomlad se ne bi branila marsikatera močnejša nogometna liga. Dolga in domiselna kampanja NK Maribor pred začetkom nadaljevanja sezone je bila uspešna. Kljub mrazu je bilo ozračje pod Pohorjem vroče.
Ljudski vrt je bil na prvi tekmi v tem koledarskem letu poln, na tekmo je prišlo 10.600 gledalcev, nekaj prostora je bilo le na južni tribuni, kjer domujejo organizirani navijači NK Maribor. Viole so prvo tekmo letos odprle z belo-vijolično koreografijo. Pod tribuno je bila v rimskih številkah napisana letnica ustanovitve navijaške skupine, ki napoveduje praznično leto, saj bodo avgusta praznovali 30 let. Viole so nase na tekmi opozorile še z nekaj provokativnimi parolami, namenjenimi gostom iz Prekmurja, ter z baklado pred koncem tekme, ki jo je pospremil ognjemet na južni ploščadi Ljudskega vrta.
Z navijaške plati so še bolj nase opozorili gostje. V okolici stadiona smo videli številne avtomobile z murskosoboškimi registrskimi tablicami, na Mladinski ulici so bili parkirani številni avtobusi. Več kot 2000 ljudi je prišlo v Maribor navijat za Muro. Že dolgo v Ljudskem vrtu ob golu gostujoče ekipe ni bilo tako glasno kot v soboto v 52. minuti, ko so črno-beli povedli. Gola se niso veselili le na polni severni tribuni, ampak tudi na drugih delih, kjer so po manjših skupinah sedeli Murini navijači. "Murska Sobota, Prekmurje republika," so vpili Prekmurci, tudi na provokacijo Mariborčanov o raciji v Pušči so se odzvali v šaljivem tonu.
Množičen obisk pristašev Mure v Ljudskem vrtu je navdušil tudi številne Mariborčane. "Baje so danes v Murski Soboti vse trgovine zaprli, ker tak' ni nobenega tam, vsi so v Mariboru," nam je v šali dejal navijač Maribora. "V Maribor smo prišli po zmago. To sezono nimamo težav z njimi," pa nam je o razlogih za prihod v Maribor razlagal navijač Mure, ko je čakal na varnostni pregled pred vstopom na severno tribuno.
Izenačenega rezultata so bili na tribunah bolj veseli Prekmurci. Dolgo po tekmi so ostali na svojih mestih in čakali, da jih pridejo pozdravit njihovi ljubljenci, ki so s polno severno tribuno posneli zdaj že tradicionalno spominsko fotografijo. Prizori iz Ljudskega vrta so potrdili tezo, da ima Mura v tej sezoni največjo podporo na gostovanjih v prvi slovenski nogometni ligi.
NK Mura NK Maribor
Kaj zdaj berejo drugi