vestnik

"To so bila najlepša leta; bili smo mladi in neobremenjeni"

V. T., 4. 10. 2018
Osebni Arhiv
Srečanje sošolcev Šolskega centra za blagovni promet.
Aktualno

Po 50. letih, odkar so zapustili srednješolske klopi, so se srečali nekdanji sošolci srednje trgovske šole v Murski Soboti.

V Slovenski ulici v Murski Soboti je bil nekoč Šolski center za blagovni promet, kjer so glodali srednje šolske klopi mnogi mladi, ki so se takrat odločili za poklic trgovca; v tem istem centru pa je bila tudi srednja ekonomska šola. Žužana Sečko: "Imeli smo isti vhod, trgovci in ekonomska, s tem, da smo mi, ko si vstopil v zgradbo, šli na desno, ekonomska pa na levo. Čez cesto pa je bila še vajeniška šola."
Zdaj so se, 50 let po tem, odkar so zapustili srednješolske klopi, srečali sošolci trgovske šole, ki so šolanje začeli leta 1965. Žužana : "Takrat je bila triletna šola, bili smo pravi vajenci - pol leta smo hodili v šolo, pol leta pa smo bili na praksi v trgovini. V praksi se komaj naučiš, da se znaš obrniti v trgovini (smeh)."
Takrat so biil štirje letniki trgovske usmeritve, v vsakem je bilo po trideset mladih: "Zelo lepo je bilo ... to so najlepša leta, vedno pravim, da so dijaška leta najlepša. Dobro, učiti smo se morali, ali - bil si mlad in neobremenjen."
Sošolci vseh štirih razredov so se, pravi Žužana, srečevali najprej vsakih deset let - do 30. obletnice; nato pa so se odločili, da se bodo dobivali vsakih pet let: "Letos smo se dobili v Puconcih, od štirih razredov nas je prišlo 44."
Nekdani sošolci, ki so si imeli veliko za povedati, se bodo spet sestali čez pet let.
Šolski center za blagovni promet Murska Sobota srečanje sošolcev po 50. letih trgovska šola