vestnik

Rabljenim predmetom vdahnejo novo življenje

Marina Vrbnjak, 2. 10. 2019
Marina Vrbnjak
Prenovljena terasa restavracije Mensana je opremljena izključno s predmeti ponovne uporabe.
Aktualno

V zapuščenih prostorih nekdanje zadružne valilnice piščancev v Ključarovcih je pred kratkim zaživel center prenove in ponovne uporabe

Za namene prenove, obnove, predelave in obdelave starega pohištva, ki je primerno za ponovno uporabo, je podjetje Cerop z Občino Križevci pred tremi leti odkupilo objekt nekdanje valilnice v Ključarovcih. Ker je bil objekt dotrajan, so v celoti zamenjali kritino, električno, vodovodno in komunalno napeljavo znotraj objekta ter tla. Pred kratkim je v njem v okviru socialnega podjetja Mensana začel delovati center prenove in ponovne uporabe.

mensana, center-prenove-in-ponovne-uporabe
Marina Vrbnjak
Za prenovo pohištva in drugih lesenih predmetov v Ključarovcih poskrbijo Milan Kulčar, Slavko Trstenjak in Drago Hari.

Prenovijo, popravijo, predelajo po željah naročnika
»Osnovni koncept celotne zgodbe je ponovna uporaba, kar izhaja že iz samega objekta, ki je bil usposobljen za ponovno uporabo, namesto da bi ga porušili,« je povedala Ines Kranjec, direktorica socialnega podjetja Mensana. »Iščemo inovativne pristope, izkoriščamo vire v lokalnem okolju in skrbimo za trajnostni razvoj. Ljudje si lahko v našem centru v Ključarovcih izberejo kos pohištva, ki ga po njihovih željah prenovimo, popravimo, predelamo. S takšnimi odločitvami lahko vsak posameznik pripomore k zmanjševanju odpadkov in ohranjanju okolja,« je razložila. Trenutno imajo na voljo veliko omar, sedežnih garnitur, stolov, miz in drugega lesenega pohištva.

center-prenove-in-ponovne-uporabe-ključarovci
Marina Vrbnjak
S pomočjo Milana Kulčarja stoli, blazine in sedežne garniture dobivajo novo podobo.

Predmete jim lahko ljudje po najavi in predhodnem ogledu tudi pripeljejo, saj izvajajo tudi prenovo in popravila pohištva po naročilu. »Ljudje nas pokličejo, po navadi se opravi ogled na lokaciji, po dogovoru pa se organizira tudi odvoz pohištva in drugega, česar ne potrebujejo več in se da iz tega nekaj narediti oziroma ponovno uporabiti,« povedo v centru, kjer so trije zaposleni. »Po izobrazbi sem tekstilni tehnik, a sem se preusmeril v tapetništvo,« pove Milan Kulčar. Z njegovo pomočjo stoli, blazine, sedežne garniture dobivajo novo podobo. Slavko Trstenjak je iz bližnjega kraja Krapje in je po izobrazbi sodar. »V mojem poklicu ni bilo dela, zato sem se usmeril v lesarstvo. Odvečne kose pohištva in druge lesene predmete tukaj prenovimo, očistimo, zbrusimo, lakiramo,« pove. Pri delu jima vsestransko pomaga Drago Hari, strojni tehnik, ki se tudi večkrat odpravi na teren zaradi ogledov in nabave blaga. Pri prenovi namreč uporabijo veliko ostankov ali blaga iz preteklih sezon, ki jih večja podjetja v svoji proizvodnji ne morejo več uporabiti. Tudi tako prispevajo k zmanjševanju odpadkov. Najbolj pa jih veseli, da se vse več ljudi odloča za nakup prenovljenega pohištva in predmetov, ki nosijo v sebi zgodbe preteklosti.

center-prenove-in-ponovne-uporabe-ključarovci
Marina Vrbnjak
Odvečne kose pohištva in druge lesene predmete prenovijo, očistijo, zbrusijo, lakirajo.

Terasi so dali dušo
Pred kratkim odprta terasa Mensane v Murski Soboti je v celoti opremljena s predmeti, ki so jih obnovili v Ključarovcih. »Želeli smo urediti teraso, ki bi ljudem dala občutek domačnosti. Celotna oprema prenovljene terase je izključno iz predmetov ponovne uporabe, kar sovpada z zgodbo celotne restavracije, ki ponuja domačo hrano brez ojačevalcev okusa in umetnih snovi. Vse, kar vidite, je iz odpadnega lesa in rabljene opreme - tudi celotna dekoracija in reklamne table. Razen konstrukcije,« sta povedala arhitekta Maja Kardoš Dominko in Goran Dominko iz podjetja Kubico domino arhitekti, ki sta teraso zasnovala. Odločili so se za tople materiale in nevpadljive barve. Naslednje leto pa načrtujejo še podaljšanje terase oziroma ureditev prostora, namenjenega igri otrok. Vso opremo, ki jo vidite na terasi ali znotraj restavracije, pa je možno tudi kupiti. »Treba je samo počakati, da mi dobimo drugo, recimo mizo s stoli, potem pa jo lahko stranka prevzame. Ogromno je premikov na tem področju, s takšnimi odločitvami pa lahko vsak posameznik pripomore k zmanjševanju odpadkov in ohranjanju okolja,« je z zadovoljstvom sklenila direktorica Ines Kranjec.

Marina Vrbnjak
»Ljudje nas pokličejo, po navadi se opravi ogled na lokaciji, po dogovoru pa se organizira tudi odvoz pohištva in drugega, česar ne potrebujejo več in se da iz tega nekaj narediti oziroma ponovno uporabiti,« pravijo v centru prenove in ponovne uporabe.
center-prenove-in-ponovne-uporabe Ključarovci mensah